Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
20°C
6°C
Oceni objavo

Priložnostna razstava Združenja borcev za vrednote NOB

Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje in OO Mokronog-Trebelno, v sodelovanju z Osnovnimi šolami Mirenske in Temeniške doline ter občinami na tem območju kot tudi vsemi krajevnimi in občinskimi organizacijami združenja (K.O. Velika Loka, K.O. Dobrnič, K.O. Trebnje, O.O. Mirna in O.O. Šentrupert) v okviru praznovanja 70. obletnice osvoboditve in zmage nad fašizmom in nacizmom, pripravlja 8. 5. 2015 ob 10.00 uri otvoritev priložnostne razstave v prostorih Upravno kulturnega središča Mokronog.

 

Razstava prikazuje panoje, ki so bili leta 1990 umaknjeni iz prostorov stavbe družbenopolitičnih organizacij (DPO) v Trebnjem- sejne sobe. Panoji so bili zaradi selitve političnih organizacij ob takratni spremembi družbenopolitičnega sistema deponirani v zaklonišče osnovne šole Trebnje, kjer so bili vse do sedaj. Nekaj časa so bili tudi razstavljeni v avli osnovne šole. Takratna borčevska organizacija ni imela ustreznih prostorov in niso našli druge rešitve.  Panoji prikazujejo fotografije medvojnega dogajanja v Mirenski in Temeniški dolini kot tudi nekatere fotografije dokumentov, ki jih je med vojno sprejemala vojna oblast na območju Slovenije.

 

 

Panoje bodo razstavljeni take, kot so bili deponirani, zaradi ohranitve fotografij pa so na novo zastekljeni. Slike na panojih so zbirale krajevne borčevske organizacije pri svojcih, udeležencih NOB. Po podatkih s katerimi razpolagamo naj bi izdelavo panojev vodila takratna člana borčevske organizacije Janko OVEN in Pavle MIKLIČ (oba že pokojna) in člani takratnega upravnega odbora borčevske organizacije.  

 

Poleg panojev pa bodo razstavljeni tudi prapore in zastave, ki so Združenju borcev za vrednote NOB in ponazarjajo našo dejavnost in organizacijo. Z navedeno razstavo se pridružujejo množičnemu praznovanju zmage nad fašizmom in nacizmom v svetu posebej pa še v Sloveniji. 

 

Razstave bo na ogled  v Mokronogu do 15. 5. 2015. Potem bo razstava potovala po vseh občinah Mirnske in Temeniške doline. Hkrati z razstavo bo potoval tudi celovečerni film z vojno tematiko z naslovom "Dolina miru". V Mokronogu bo film predvajan dvakrat, v petek, 8. 5. 2015 ob 10.30 uri za udeležence odprtja razstave in dela učencev OŠ in v ponedeljek 11. 5. 2015 ob 11.00 uri za drugi del učencev OŠ ter občane občine Mokronog-Trebelno.

 

Film bo predvajan v dvorani Upravno kulturnega središča Mokronog

Ob otvoritvah razstav bo izveden tudi krajši kulturni program, film pa bo predvajan v okviru osnovnih šol.

Ob razstavi v počastitev 70. obletnice osvoboditve pa so razpisali tudi natečaj za najboljšo literarno in likovno delo na temo "SPOMENIKI NOB PRIPOVEDUJEJO". Na natečaju sodelujejo vsi učenci OŠ ter njihovih podružničnih šol iz območja občin Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna in Trebnje. Prispevke bosta ocenjevali tričlanski komisiji. Na obeh področjih bodo najboljši izdelki nagrajeni s praktičnimi nagradami in priznanjem Združenja borcev za vrednote NOB Trebnje.

 

Najboljše udeležence natečaja literarnih in likovnih del bodo razglasili v torek 9.6.2015 ob 12.00 uri pri otvoritvi razstave v prostorih OŠ Trebnje. Na razglasitev in podelitev nagrad bomo povabili tudi mentorje nagrajenih učencev in ravnatelje sodelujočih šol. Vsa prejeta dela bomo poskušali objaviti v priložnostni publikaciji.

Oglejte si tudi