Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Svetovni dan zemlje v Mokronogu

V Mokronogu so Svetovni dan Zemlje obeležili v duhu trajnostno skupnostnega projekta. V območju osnovne šole Mokronog je bilo zasajenih več avtohtonih sadnih dreves in lipa.

Ideja občinskega sadovnjaka se je na pobudo predsednika Demokratične stranke dela, Gregorja Kaplana, iz občine Trebnje preselila še v Občino Mokronog-Trebelno. Organizatorji dogodka, Turistično društvo Mokronog, smo skupaj z županom Občine Mokronog-Trebelno, Antonom Mavrom, presodili, da je najbolj primeren prostor za sadovnjak na zemljiščih ob osnovni šoli Mokronog, nekaj ob načrtovanem eko vrtu, nekaj pa ob čebelnjaku. Tudi zato smo sadovnjak iz »občinskega« preimenovali v »šolski« ali kar v »trajnostni skupnostni projekt«, od katerega bodo imeli v učnih procesih še največ naši odraščajoči otroci. »Vsako leto bomo šolski sadovnjak dopolnili s kakšno novo sadiko sadnega drevja. Poleg jablan želimo tam imeti tudi hruške in češnje ter tudi robidovje. Pri šolskih predmetih kot so biologija in naravoslovje bodo lahko naši učenci neposredno spoznavali razlike med posameznimi vrstami sadnih dreves, ob tem pa použili tudi kakšen okusen sadež,« je povedal predsednik Turističnega društva Mokronog Jernej Mauko, sicer tudi sam učitelj na OŠ Mokronog.

 

Poleg sadik starih sort jablan so danes visoki predstavniki Demokratične stranke dela, Občine Mokronog-Trebelno, OŠ Mokronog in Turističnega društva Mokronog, ob šolskem čebelnjaku posadili tudi sadiko drevesa lipe. To je župan Občine Mokronog-Trebelno, Anton Maver, prejel od Čebelarske zveze Slovenije in podjetja Medex, v povezavi s vseslovensko akcijo »Človek posadi, čebela opraši«.


Kot je Gregor Kaplan nedavno zapisal v svoji kolumni, je mestni sadovnjak lahko večnamenski prostor, ki se ga lahko izkoristi v različne namene. Uporabi se ga lahko v edukativnem smislu, kot drevored, ali park, ali kot semenska banka. Seveda ne smemo pozabili tudi na slastne plodove. Naj spomnimo, da so šest jablan stare sorte - Mošancelj, Carjevič, Voščenka in Krivopecelj, v Trebnjem, pri osnovni šoli, zasadili na sončno soboto 28.3.2015.

 

Ideja občinskega oziroma mestnega sadovnjaka ni nova. V Občini Radlje ob Dravi, prav tako ob osnovni šoli, so v obdobju 2010-2014, na skoraj pol hektara zemljišč, zasadili kar 51 sadik avtohtonih sort jablan. Del pridelka namenjajo za malice otrok, iz ostalega pridelka pa naredijo sok in mošt za protokolarna darila občine.

 

Lipa je simbol naše dežele in kot drevo izredno medovito. Na srečanju skupnosti občin Slovenije (SOS), 24.3.2015, so županom občin predstavili pomen sajenja medovitih rastlin in prikazali kako se lahko s sajenjem teh rastlin polepša javne površine. Namen projekta »Človek posadi, čebela opraši« je, da bi občine sprejele odlok in na svojih javnih površinah zasajale medovite rastline, ki obogatijo čebeljo pašo. Zasajanje javnih površin z medovitimi rastlinami je tudi bolj ekonomično, saj so trajne in jih ni potrebno obnavljati vsako leto. Vzdrževanje takih nasadov je enostavno in nezahtevno, učinek v okolju pa je domač in urejen. Kot začetek te akcije sta Čebelarska zveza Slovenije in podjetje Medex vsem občinam podarila sadike drevesa lipe. V ta namen so nabavili 250 sadik. 

 

Avtor: Mateja Podgoršek

 

Vir: Sporočilo za javnost Občina Mokronog-Trebelno

Oglejte si tudi