Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Izvajalec del bi lahko bil znan že letos

Direkcija za ceste RS naj bi poleti objavila razpis za izbor izvajalca del za ureditev ozkega in obremenjenega prometnega grla pri gostilni Deu v spodnjem delu trga v Mokronogu. Če ne bo zapletov, na občini Mokronog-Trebelno upajo, da bi se dela začela in končala prihodnje leto.

Naložba je ocenjena na 2,3 milijona evrov, od tega bo občina sama prispevala skoraj 879 tisoč evrov. V prispevek občine je vštet že porabljen denar za pripravo dokumentacije, recenzijo ter odkup in rušitev Koželjeve hiše, v prihodnjih dveh letih pa bo moral občinski proračun zagotoviti še nekaj manj kot 700 tisoč evrov.

V Mokronogu si za ureditev tega križišča prizadevamo že poldrugo desetletje, še posebej intenzivno po odprtju prenovljenega trškega jedra leta 2007. Nato se je zapletlo zaradi rušitve Koželjeve hiše. Zdaj pa upamo, da bo državni proračun dovolj stabilen, da bi projekt do konca prihodnjega leta lahko uresničili. To bi pomenilo odpravo enega od dveh – še most na Mirni – najbolj obremenjenih ozkih grl na državni cesti Trebnje-Sevnica, nikakor pa to ne pomeni, da ne bomo nadaljevali z intenzivnim prizadevanjem za čim prejšnjo izgradnjo obvoznice mimo Mokronoga,“ je pojasnil župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

Zapleti z rušitvijo Koželjeve hiše so občini prinesli dogovor z direkcijo za ceste, da ne bodo urejali samo križišča, ampak tudi 340 metrov Florijanske ceste do zadnjega izvoza v naselje. Večina lastnikov obcestnih površin je s prodajo in ustanovitvijo služnosti soglašala, s štirimi pa še iščejo primerno rešitev. Obnova zajema ureditev trikrakega križišča, pločnikov, javne razsvetljave, komunalne infrastrukture, ureditev vodotoka potoka Stajnik in tudi ureditev tako imenovane urbane ploščadi ob križišču.

Nekaj časa bo vzelo tudi izpolnjevanje zahtev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Območne enote Novo mesto. Ta je namreč v svojih smernicah in pogojih za obnovo križišča vztrajala na predhodni arheološki raziskavi z namenom ugotavljanja urbanističnih posebnosti trškega jedra in njegove najstarejše zgodovine s sondiranjem na štirih mestih, ob gradnji pa mora – ne glede na rezultate strojnega sondiranja – arheološka ekipa opraviti tudi arheološko dokumentiranje vseh profilov in morebitnih tlorisov. Na občini upajo, da bodo sondiranje lahko naredili še letos.

Vir: Občina Mokronog-Trebelno

Oglejte si tudi