Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Izum - Daljinsko vodena leteča cev

Samostojni inovator Davor Eberl iz Ljubljane je izumil in mednarodno zaščitil napravo za manipuliranje s fleksibilno visokotlačno cevjo, ki je priključena na črpalko, kot vir tekočine pod tlakom. Če opis naprave skrajno poenostavimo, lahko rečemo, da gre za letečo cev, ki jo lahko s pomočjo računalnika upravljamo na daljavo. Naprava je primarno namenjena gasilski uporabi, zagotovo pa obstajajo še številne druge možnosti za uporabo enakega principa, vendar zaradi njegove popolne novosti vse še niso raziskane.
Bistvo izuma, ki ga razlikuje od že obstoječih naprav, je dejstvo, da so curki razporejeni po vsej dolžini dovodne cevi in ne le pri njenem koncu. Na ta način ima naprava bistveno večji doseg, predvsem pa je pomembna njena zmožnost seganja v horizontalni smeri, kar pri dosedanjih napravah ni bilo možno zaradi prevelike teže dovodne cevi in v njej vsebovane tekočine.
Po vsej dolžini naprave so razporejene enote z elektronsko krmiljenimi ventili in vrtljivimi šobami, ki z nadzorovanim usmerjanjem in reguliranjem pretoka posameznih curkov napravi zagotavljajo potrebne sile za dvigovanje, stabilno lebdenje in celo spreminjanje oblike v zraku.
V sodelovanju z Laboratorijem za fluidno tehniko (LFT) ljubljanske Fakultete za strojništvo (FS) je bil nedavno izdelan prototip enega člena take naprave. Video s posnetki njegovega testiranja lahko najdete na YouTube povezavi:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xlVOkGOAVi4
Izum je prijavljen in kandidira za uvrstitev med 45 izbranih izumov, ki bodo predstavljeni na 10. Slovenskem Forumu Inovacij (17. in 18. novembra 2015 v Šempetru pri Gorici).

Oglejte si tudi