Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
4°C
NED.
26°C
6°C
Oceni objavo

V zavetju besede: Regijsko srečanje literatov seniorjev v Belokranjskem muzeju v Metliki

Natečaj V zavetju besede razpisuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in je namenjen starejšim avtorjem, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku. Imeni, ki ju na regijske srečanju pogosto zasledimo sta Stane Peček in Anica Zidar. Oba avtorja prihajata iz Občine Mokronog-Trebelno. Za Staneta Pečka bi lahko trdili, da se že tradicionalno uvršča na državni nivo, med finaliste natečaja.

Regijsko srečanje Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki ga je organizirala Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Metlika, je bilo eno izmed 6 srečanj, ki so v letošnjem letu potekala v Sloveniji. Na natečaj se je letos odzvalo 170 avtorjev.  Regijska selektorica srečanja in predavateljica na literarni delavnici v Metliki je bila pesnica Marjanca Kočevar, ki se je rodila v Metliki. V Novem mestu je končala učiteljišče in na filozofski fakulteti v Ljubljani študirala germanistiko. Vse njeno delovanje je ves čas tesno povezano s kulturo. Objavljala je v slovenskih in tujih literarnih revijah. Doslej je izdala pesniške zbirke Ki mimo greš (1977), Pompeji (1991), Kristalis (2007, dvojezična, BiH), Reka poetičnih podob (2007, bibliofilska izdaja v soavtorstvu z Milanom Markljem, Ivanom Gregorčičem in slikarjem Jankom Oračem) in Mesečevi kažipoti (2009) ter pri Založbi Goga Mala sanjavka (2011). Poleg tega je zastopana tudi v več antologijah doma in na tujem. Za svoje delo je dobila več priznanj in nagrad, med njimi Trdinovo. Zelo odmevni so tudi njeni Saloni poezije Marjance Kočevar, na katerih je doslej sodelovalo okoli 300 umetnikov iz domovine in tujine, največ pesniki, a tudi vrhunski glasbeniki, slikarji, kiparji, oblikovalci, založniki … Dolga leta uspešno vodi pesniške delavnice po vsej Sloveniji. Živi in ustvarja v Novem mestu.


Od 21 avtorjev, ki so se uvrstili na regijski nivo, se je literarne delavnice udeležilo 17 avtorjev. Na delavnici so udeleženci spoznali osnovne zakonitosti pisanja poezije in prejeli oceno svojih del in napotke za nadaljnje delo. Strokovna spremljevalka bo izmed udeležencev regijskega srečanja v Metliki izbrala 4 avtorje. Državni selektor, Marjan Pungartnik, bo med avtorji, ki jih bodo nominirali strokovni spremljevalci regijskih srečanj, izbral osem finalistov. Izbrani avtorji bodo povabljeni na državno srečanje starejših literatov, ki ga bo JSKD pripravil skupaj s svojo izpostavo v Mariboru, in sicer: v petek in v soboto, 18. in 19. novembra 2016. Srečanje bo posvečeno spominu na slovensko pesnicopisateljico in igralko Berto Bojetu, ki je bila rojena 8. februarja 1946, v Mariboru. Svojo poezijo je objavljala v številnih revijah, med drugim tudi v reviji Mentor. Leta 1986 je prejela nagrado Borštnikovega srečanja za vlogo Agate Schwarzkobler v istoimenski drami, deset let kasneje še nagrado kresnik za roman Ptičja hiša (1996).

Obema, Anici Zidar in Stanetu Pečku, čestitamo za literarne dosežke! 

Oglejte si tudi