Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

3. koncert ob ličkanju koruze

Jesenski čas je bil nekoč poln družabnih večerov ob ličkanju koruze na podih gospodarskih poslopij.

Tudi ljudski pevci in godci Trebelnega z vodjo Silvo Metelko na čelu, so z že tretjim koncertom ob ličkanju koruze hoteli prikazati in obuditi tradicionalni dogodek, ki žal tako naglo tone v pozabo.

Pri lovski koči Lovskega društva Trebelno, kjer imajo tudi leseno zgradbo, je v nedeljo, 18. septembra 2016, služila za pod, kjer so imeli kup koruznih storžev pripravljenih za ličkanje. Ob njem so se zbrali ličkarji, pred podom pa številni nastopajoči:

Vaški pevci iz Šentruperta - sekcija KUD Mavrica Šentrupert, harmonikarji Vinogradniško-turističnega društva Trebelno, Ljudski pevci iz Tepanj, Ljudske pevke Predice iz Kamnika, Prešmentani faloti iz Stoperc, Ljudski pevci iz Boštanja, Bučenski ramplači - sekcija KD Bučka, Janez Pezdirec s pevci izpod Gorjancev, Pleteršnikovi pevci iz Pišec in gostitelji. Celotno dogajanje pa so pod šotorom spremljali številni obiskovalci od blizu in daleč.

Izjemno lepa etnološka prireditev je potekala skoraj tri ure. Skozi ta čas se je zvrstilo veliko število pesmi, ki so jih pevci in godci ljudskih pesmi izvajali na različne načine ob humornem povezovanju Darka Povšeta.

Ob ličkanju koruze so se predstavili tudi različni lokalni rokodelci: gospa Cvetka Mejak je iz ličkanja pletla kito, ki jo je nato povezala v predpražnik,  Milan Eržen je iz ličkanja delal omelo, s katerim pometejo gospodinje peč, predno dajo vanjo kruh za pečenje,  Tone Grabnar je prikazal opletanje loncev z žico, gospa Milena Zore  je prikazala številne in različne šopke rož, ki jih izdeluje iz krep papirja, 91. letna gospa Malka Zoretova je predstavila številne prtičke, ki jih v jeseni življenja še najraje in najlažje izdeluje, rokodelec Slavko Slak pa se je predstavil s pletenjem košev, koškov, košar in opletanjem steklenic in drugih predmetov.  

Zavedamo se, da je s pripravo dogodka  s tako bogato etnološko vsebino zahtevno delo, kar pa z ljubeznijo in spoštovanjem do naše kulturne dediščine Ljudski pevci in godci Trebelnega, ki delujejo kot sekcija KUD Emil Adamič Mokronog, to zmorejo.

Zato jim veljajo vse čestitke  za njihov trud in prispevek k ohranjanju običajev in velika hvala za prizadevno in srčno delo.

Zahvala velja tudi Občini Mokronog-Trebelno za finančno podporo dogodka, medijem, ki so obveščali o dogodku in ga tudi spremljali,  ter vsem, ki so kakorkoli pomagali in pripomogli k uspešni izvedbi dogodka.

Vsako leto je ta prireditev lepša, bogatejša in tudi vse bolj odmevna. Na to je ponosen tudi župan gospod Anton Maver, ki se je organizatorjem zahvalil in jih pohvalil za njihovo delo.

Ne brez razloga, se že sedaj veselimo 4. koncerta ob ličkanju koruze na Trebelnem prihodnje leto.  

 

Oglejte si tudi