Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

17. mednarodni festival ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" na Mirni in v Mokronogu

Mednarodni festival letos poteka na dveh lokacijah, na MIrni in v Mokronogu

17. MEDNARODNI FESTIVAL USTNIH HARMONIK "(ah), TE ORGLICE"

                Sobota, 27. februar 2016

Program

  1. GLASBENA DELAVNICA ob 10. uri, v prostorih krajevne knjižnice Pavla Golie Mokronog, stavba Upravno kulturnega centra
  2. POPOLDANSKA REVIJA ob 14. uri

na Mirni, v kulturnem domu TVD Partizan

  1. VEČERNA REVIJA ob 18. uri

v Mokronogu, v dvorani Upravno kulturnega centra

                Kot gostje bodo nastopili ČARLI NOVAK&ČARLIJEVI ANGELI Z MIROM BOŽIČEM.

Organizatorji festivala

JSKD OBMOČNA IZPOSTAVA TREBNJE in KUD EMIL ADAMIČ MOKRONOG

s finančno pomočjo

OBČINE MOKRONOG-TREBELNO

 

                Organizatorje je prijetno presenetil izreden odziv na razpis, saj se je prijavilo 25 solistov in 14 skupin, večina iz Slovenije, ena skupina iz Avstrije, kar 11 nastopov pa bo hrvaških.

                Posebno razveseljivo je, da je sedem ansamblov sestavljenih izključno iz ustnih harmonik. Žal si vse skupine ne morejo privoščiti ustreznih glasbil za "pravo" zasedbo (n.pr. akordično ali bas ustno harmoniko), ker so predraga, po drugi strani pa je še vedno suša na pedagoškem polju.

                Časovne in prostorske zadrege, ki so se pojavile s številom prijavljenih, so organizatorji rešili tako, da so časovno omejili nastope, festivalsko dogajanje pa razpolovili na dve lokaciji, popoldansko revijo v kulturni dom na Mirni, večerno pa so obdržali v Mokronogu. Tako bo zadnjo februarsko soboto vsa Mirnska dolina vibrirala v vznemirljivem spevu orglic oz. ustnih harmonik. Kar je seveda odlično.

                Glasbena delavnica, ki jo bodo vodili člani Koncertnega ansambla ustnih harmonik SORARMONICA in bo potekala podobno, kot je taisti ansambel izvedel dve delavnici v okviru tridnevnega mednarodnega festivala v Bristolu konec oktobra 2015. Udeleženci bodo imeli priložnost v živo, tudi na sebi, doživeti in zvedeti kaj več o tehniki dihanja, oblikovanju ustnic in ustne votline ter s tem povezanim oblikovanjem zvoka, uporabo jezika za različne izvajalske potrebe, tehniki predvsem ročnega vibrata itd. Seznanili se bodo tudi s smotrnim načinom obeleževanja dihov in uporabe gumba pri kromatičnih glasbilih. Potem pa predvsem o klasičnem solističnem in ansambelskem načinu igranja ustne harmonike, ter stilno izvajanje glasbe iz različnih obdobij in različnih zvrsti: od Gallusa do Metallice, vmes pa še ljudske! Tudi v Bristolu so bili prisotni presenečeni ob spoznanju nekateri zadev, o katerih so lahko prvič slišali, ker o tem (še) nihče drug ne uči.

                Glasbena delavnica pomeni za ustno harmoniko tudi korak bližje glasbeni šoli, za kar se mokronoški festival že ves čas trudi. Prof. Vladimir Hrovat bo namreč predstavil prvi slovenski učbenik za ustno harmoniko, ki izšel pri JSKD RS. Do sedaj so ukaželjni imeli na voljo le priročnik istega avtorja in dva zvezka priročnika Marjana in Urše Urbanije.    

                Večerno revijo v Mokronogu bodo zaključili znameniti ČARLI NOVAK in ČARLIJEVI ANGELI z MIROM BOŽIČEM.

DOBRODOŠLI NA MEDNARODNEM FESTIVALU USTNIH HARMONIK "(ah), TE ORGLICE"

V SOBOTO, 27. FEBRUARJA. 

Vodja festivala Stane Peček

s sodelavkama Mojco Femec in Petro Zorn

Kontakti:

07 348 12 50; oi.trebnje@jskd.si (Mojca Femec)

031 296 111; stane.pecek@siol.net

Oglejte si tudi