Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Prenova javne razsvetljave

Občina Mokronog-Trebelno je lani – skladno z leta 2007 sprejeto Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja – začela energetsko prenovo javne razsvetljave. Od 285 svetilk jih je bilo z uredbo pred prvo fazo prenove skladnih 85, po prvi fazi pa 56 več. Ostalih 144 svetilk bo občina postopno zamenjala do konca leta 2016.


85 svetilk, ki so bile skladne z uredbo, stoji pretežno na odjemnih mestih, ki so bila zgrajena po sprejetju uredbe, ki določa, da se lahko uporabljajo le svetilke, katerih delež svetlobnega toka, ki seva navzgor, je manjši od pol odstotka, letna poraba elektrike vseh svetilk javne razsvetljave, izračunana na prebivalca s stalnim ali začasnim prebivališčem v občini, pa ne sme presegati 44,5 kWh. Za ostalih 200 z uredbo neskladnih svetilk smo na občini lani izdelali Elaborat zamenjave neskladnih svetilk,“ je pojasnila višja svetovalka za okolje in prostor na Občini Mokronog-Trebelno Mateja Podgoršek.

 

Konec minulega leta so zamenjali 56 svetilk na energetsko najbolj potratnih odsekih javne razsvetljave v občini. Občina je iz proračuna namenila 11.540,60 evrov, na javnem razpisu UREZRKO pa pridobila še dodatnih 3.244,59 EUR nepovratnih sredstev. Pričakovana raba električne energije na zamenjanih 56 svetilih je 7,62 MWH/leto oziroma za 77,86 odstotka manj kot pred sanacijo. Postopno prenovo oziroma zamenjavo preostalih 144 svetilk javne razsvetljave bo občina naredila do konca leta 2016.

 

Na občini so sicer preučili različne tipe svetil (natrijeve, LED), možne nadgradnje za učinkovitost sistema (krmilniki, sistem centralnega krmiljenja), stroškovni vidik proučevanih scenarijev (strošek začetne investicije investicija, strošek vzdrževanja svetilk, prihranki električne energije skozi leta), oblike investitorstva (lastno, javno zasebno partnerstvo). Odločili so se, da je v večjem delu občine stare svetilke najbolj primerno zamenjati s svetilkami z visoko tlačnimi natrijevimi (VTNa) in kompaktnimi (FLUO) sijalkami, v centru Mokronoga pa »zvončke« lahko nadomestijo le LED moduli.

Oglejte si tudi