Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Ali znate ekonomično uporabljati luči?

Daleč stran smo od časa, ko so ljudje hodili spat »s kurami«. V naših napornih delavnikih moramo tudi zvečer in zgodaj zjutraj dosti postoriti doma. Luči so tako del našega življenja, ki se mu ne moremo izogniti. Lahko pa na tem področju dosti privarčujemo. S tem namenom vam predstavljamo seznam osmih nasvetov za pravilno in ekonomično uporabo luči.
  1.  Luči prižigajte le in samo takrat, ko jih resnično potrebujete. Dnevna svetloba je daleč najbolj energijsko učinkovita oblika svetlobe.
  2. Ugasnite luči, ko zapuščate sobo, razen če se boste hitro vrnili. Pri varčnih žarnicah, ki zdržijo le določeno število prižigov in ugašanj, se svetuje, da jo ugasnete, če boste prostor zapustili za dlje kot 15 minut. Navadne sijalke ugasnite tudi, če zapustite prostor za krajši čas.
  3.  Izberite varčne žarnice z nizko porabo (fluorescenčne sijalke, LED žarnice).
  4. Izogibajte se namestitvi halogenske razsvetljave, zlasti nizko-napetostne vrste, ki se vgradijo v strop in stene.
  5. Namestite varčne žarnice s primerno svetilnostjo - če hočemo enako svetilnosti, kot smo jo imeli pri tradicionalni žarnici potem vzemimo varčno žarnico s petkrat nižjo močjo (tradicionalna 100 W žarnica sveti enako močno kot varčna žarnica z 20 W).
  6. Fluorescentne cevi so energetsko učinkovite in najbolj primerna ter najbolj varna oblika razsvetljave za kuhinje.
  7. Izogibajte se hitremu izmenjevanju prižiganja in ugašanja varčnih žarnic. Ob nepravilni rabi se lahko hitro pokvarijo.
  8. Začnite razmišljati o žarnici, kot o nakupu, ki trajajo več let, ne le kot nekaj, kar boste odvrgli po nekajkratni uporabi.
  9. Napis slik: Svetilnost varčne žarnice primerjamo s klasičnimi, tako da moč v vatih pomnožimo s 5 (20 W varčna = 100 W klasična).

     

    Vir: MojPrihranek

Oglejte si tudi