Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Pot 4 preddvorskih gradov - Ideja za izlet

Zahtevnost: Lahka Dolžina poti: 4,8 Km Višinska razlika: 270 m Čas poti: 1,5 ure, ogled z vodičem 2 - 3 ure.

Preddvor premore kar štiri gradove s svojimi zgodbami in zgodovino, v okolici pa je tudi ogromno najdišč iz različnih dob zgodovine, predvsem antike. Za pohod skozi zgodovino v občini Preddvor vam lahko pomagajo vodiči, ki vas bodo vodili in spoznali s preteklostjo Preddvora.

 

Do gradov je možno dostopati z vozili, prijeten pa je tudi sprehod od enega do drugega za vse, ki bi si poleg ogleda želeli še malo sprehoditi po gričih, ki obdajajo vas. Ogled je primeren za vse starostne skupine in je glede na skupino prilagojen nivo predstavitve.

 

• Grad Dvor

Današnja podoba iz 17.stol. Omenjen l. 1447 kot Novi grad. Naselje pred dvorom je dobilo preprosto sestavljeno ime - PRED DVOR je PREDDVOR.

V svoji zgodovini je bil grad Dvor samostan, sanatorij, letovišče, vzgojni zavod…

• Grad Hrib

Sezidan v 16. stol. Stal na hribu nad reko Kokro, ob potoku Bistrica danes jezero Črnava. V gradu je gostilna, lovska soba, poročna dvorana. Ob gradu je lep park, in poročni drevored iz jesenov.

• Grad Turn

V pisnih virih l.1408 kot Turn pod Novim gradom. Zgrajen v 14. stol , v lasti Celjskih grofov. V gradu je spominska soba Josipine Turnograjske, pred njim pa kamniti piramidni obelisk, posvečen Josipini Turnograjski. Okoli gradu je bil v 19. stol. zasnovan park. Na razgledni vzpetini je senčnica Josipine. V kapelici so freske L. Layerja.

• Pusti grad

Najstarejši grad iz začetka 12. stol. Razvalini so domačini dali ime PUSTI GRAD. Imel je strateški položaj: zapiral dostop v dolino Kokre. Kdaj je bil porušen ni jasno, v Valvasorjevi dobi že upodobljen kot razvalina.

Oglejte si tudi