Mirna Peč

DANES
20°C
9°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Rak na debelem črevesu in danki druga najpogosteje odkrita oblika raka v Sloveniji

Bolezen se razvija razvija več let (tudi deset in več) in nima očitnih, prepoznavnih znakov bolezni. Ko se le ti pojavijo, je rak že zelo napredoval in je zdravljenje manj uspešno. Preventivni Program Svit omogoča odkrivanje bolezni v zelo zgodnji fazi, ko znaki še niso očitni. Zdravljenje je v teh primerih veliko uspešnejše, v nekaterih primerih pa je mogoče celo preprečiti, da bi se bolezen razvila. Posamezniku lahko omogoči, da se mu tako kvantiteta kot kvaliteta življenja enako ohranita.

 

Program SVIT temelji na organiziranem populacijskem presejanju, zgodnjem odkrivanju ter obravnavi predrakavih sprememb in raka  debelega črevesa in danke z uporabo presejalnega testa na prikrito krvavitev v blatu, ki mu ob pozitivnem izvidu sledi kolonoskopija. Ciljna populacija so moški in ženske od dopolnjenega 50. do 74. leta starosti. Vsak udeleženec dobi pisno izjavo po pošti, ki jo mora najprej podpisati in poslati nazaj v center Svit. S podpisano izjavo se tako strinja, da bo sodeloval v Programu Svit. Na to dobi na dom komplet za odvzem blata z natančnimi navodili. Bistvo testiranja blata je iskanje morebitne prikrite in zelo majhne krvavitve v blatu. Če je ta prisotna, je potrebno opraviti še  kolonoskopijo v enem izmed pooblaščenih Svitovih kolonoskopskih centrih. Če je test negativen, je udeleženec ponovno vabljen v Program Svit čez dve leti.

 

"V zdravstveni regiji Novo mesto se je v letu 2016 na vabilo v Program Svit odzvalo dobrih 66 % vabljenih oseb. Odzivnost je bila v povprečju tudi v letu 2016 za dobrih 10 % nižja pri moških kot pri ženskah. Najvišja odzivnost med občinami v regiji je bila v občini Mirna Peč (83,41 %), najnižja pa v občini Škocjan (56,94 %). Zaradi učinka Programa Svit je od leta 2011 po podatkih Registra raka za Slovenijo, viden padec incidence raka debelega črevesa in danke pri celotni populaciji Slovenije," so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

 


Oglejte si tudi