Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

HUMANITARNE POMOČI ─ ŠTIPENDIJE DONATORJEV

 Območno združenje Rdečega križa Novo mesto v tem šolskem letu že dvanajsto leto zapored  organizira humanitarno pomoč v obliki štipendij mladim, za katere sredstva prispevajo donatorji, fizične in pravne osebe. V 12 letih smo razdelili že 271 štipendij dijakom, prispevalo jih je 250 donatorjev, v skupni vrednosti 225.314 evrov.

Letos se je naši prošnji odzvalo 17 donatorjev, s pomočjo katerih smo razveselili 20 štipendistov. Med njimi so dijaki, ki obiskujejo Šolski center Novo mesto, Ekonomsko šolo Novo mesto, Srednjo gostinsko šolo, ena študentka višje kozmetične šole ter študent, ki obiskuje Akademijo za glasbo iz Rotterdama. Štipendist  mesečno prejema po 70 € humanitarne pomoči. Donatorji, štirje med njimi že 12 let, so iz Novega mesta, trije iz Šmarjeških Toplic, po eden iz Ljubljane, Žužemberka in Grosuplja, eden pa celo iz Bleda. Štirje od njih darujejo po dve štipendiji. Štipendisti pa so iz MO Novo mesto, po eden iz občine Šmarješke Toplice in iz občine Šentjernej.

Na podlagi razgovorov s srednješolci smo ugotovili, da skoraj vsa sredstva od štipendije namenijo za plačevanje šolskih obveznosti, kot so avtobusna karta, malica, ekskurzije in šolske potrebščine. Štipendisti ne smejo prejemati nobene druge štipendije in morajo biti iz socialno šibkih družin. Ker državne štipendije ne pripadajo tujcem, je v vrsti štipendistov največ tujcev, nekateri od njih živijo v Sloveniji tudi sami, z enim staršem ali v dijaškem domu.

Vsako leto na območnem združenju RK Novo mesto organiziramo podpisovanje pogodb o doniranju in prejemanju pomoči in srečanje donatorjev in štipendistov. Ker se niti dijaki, niti donatorji ne želijo izpostavljati, smo srečanje prejemnikov in tistih, ki pomoč dajejo, naredili brez prisotnosti medijev.

Dijaki so se s podpisom sporazumov zavezali k izpolnjevanju svojih obveznosti, ki so stalna prisotnost pri pouku in doseganje pozitivnih ocen. Tudi v letošnjih sporazumih za dijake smo napisali, da morajo ob koncu vsakega ocenjevalnega obdobja oddati pisno poročilo o uspehu in prisotnosti pri pouku, ob koncu leta pa tudi pisno poročilo o porabi sredstev. Zaželeno je, da mladi postanejo tudi prostovoljci in pridobijo humanitarne izkušnje tudi sami.

Oglejte si tudi