Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
10°C
6°C
Oceni objavo

Mirnopeške podeželske žene tako v Ljubljani kot v Bruslju

Aktivne Mirnopečanke so nastopile v oddaji RTV Slovenija Dobro jutro, obiskale evropsko prestolnico Bruselj, izdelovale pletenice, napekle slastne štruklje na godovni dan sv. Jurija in se preizkusile v jedeh s šparglji. Svoje znanje nenehno dopolnjujejo in nadgrajujejo. 

Sodelovanje v oddaji Dobro jutro

Članice Društva podeželskih žena Mirna Peč smo se zadnji petek v januarju odpravile v Ljubljano na osrednjo tržnico.  Strokovnjakinja za zdravo prehrano Marija Merljak nas je povabila k sodelovanju pri snemanju oddaje Dobro jutro RTV Slovenije. Rdeča nit oddaje  so bili štruklji na vse možne načine. Naše članice so pripravile različne  vrste štrukljev, ki so značilne za naše področje. Na lepo pogrnjeni mizi so se obiskovalcem tržnice cedile sline ob pogledu na prekrasno aranžirane dolenjske štruklje s pregreto smetano, zdrobove-skutne štruklje, ajdove štruklje s skuto, pa take s cvrtjem in ocvirki, ter  s cvrtjem in peteršiljem kot tudi pečene.

Obiskovalcev, ki so si razstavljene dobrote ogledali in jih poskusili, je bilo lepo število. Članice so lepo predstavile štruklje ter ponosno zastopale društvo kot tudi  občino. Bogatejše so za novo izkušnjo, ponovno pa so odlično opravile svojo nalogo.

 

Delavnica izdelave pletenic

Članice DPŽ Mirna Peč smo se v februarju  zbrale na kuharski delavnici izdelave pletenic. V svojo sredo smo povabile predsednico Društva kmečkih žena Novo mesto, gospo Štefko Vidic. Na delavnici nam je pokazala, kako se pripravi testo za pletenico. Le to smo potem oblikovale v srce. Udeleženke, kar lepo število se nas je zbralo, smo bile navdušene nad različnimi tehnikami  pletenja, ki nam jih je Štefka, kot mojstrica za pletenice, pokazala. Poskusile smo se v samem pletenju. Na koncu delavnice smo občudovale pletenico in jo tudi poskusile. Ne samo, da je bila lepa na pogled, tudi odličnega okusa je bila. Tudi  v prihodnje bomo še z večjim navdušenjem sodelovale na razstavi pletenic v Prečni.

 

Obisk evropske prestolnice

Na pobudo predsednice Zveze kmetic Slovenije  Irene Ule in na povabilo  poslanca v Evropskem parlamentu Franca Bogoviča, se nas je sto članic iz vseh društev v Sloveniji, odpravilo na dvodnevno ekskurzijo v Belgijo. V parlamentu v Bruslju smo se srečale z njim, kjer smo bile seznanjene z delovanjem parlamenta in njegovem delovanju v odboru  za kmetijstvo in razvoj podeželja.

 Spoznale smo znamenitosti evropske prestolnice in si ogledale še srednjeveško mesto Gent. Na poti domov proti Sloveniji  smo obiskale še belgijsko podeželje in si ogledale način dela ter življenje na večji kmetiji za pridelavo mleka v kraju Maasmechelen. Veliko lepega smo doživele in sklenile, da ekskurzijo  v prihodnje ponovimo.

 

Razstava štrukljev v Šentjuriju

Na godovno nedeljo Sv. Jurija, 26.-ega aprila, smo članice Društva podeželskih žena Mirna Peč v večnamenskem domu v Šentjuriju pripravile razstavo štrukljev in  štrukeljčkov. Veliko obiskovalcev si je razstavo z navdušenjem ogledalo, saj so bili štruklji  krasno aranžirani in prava paša za oči. Na koncu so dobrote tudi poizkusili. Prav vsi so bili navdušeni, kaj kmalu so bile mize prazne, želodčki pa polni.

 

 Delavnica: jedi s šparglji

Imele smo delavnico na temo priprave različnih jedi iz špargljev, saj se šparglji  v zadnjem času vse bolj pojavljajo na naših jedilnikih. Delavnica je potekala pod vodstvom Andreje Krevs, ki je naša aktivna članica, v prostorih gospodinjske učilnice OŠ Toneta Pavčka. Pokazala nam je, kako se pripravijo naslednje jedi: špargljeva juha, šopki špargljev s pršutom v listnatem testu, pomladanske palačinke s šparglji in špargljev narastek.

Poučila nas je, kako se pripravi navedene jedi in kje vse še lahko šparglje uporabimo. Vse smo uživale ob spretnih rokah naše članice. Jedi smo občudovale z očmi in jih tudi z veseljem na koncu poskusile. Vse smo bile navdušene in sklepčne, da je potrebno organizirati še kakšno podobno delavnico.

 

Oglejte si tudi