Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Zaradi hrane v kanalizaciji se množijo podgane

V naših kanalizacijskih odtokih najpogosteje pristanejo ostanki hrane in biološki odpadki. Količina bioloških odpadkov v kanalizaciji se je še povečala, odkar se je te odpadke pričelo zbirati v ločenih zabojnikih. To velja še posebej v stanovanjskih blokih in v gospodinjstvih, ki že imajo urejeno lastno kompostiranje.

Zaskrbljujoč podatek je tudi množenje podgan, ki se zaradi obilice hrane zadržujejo v kanalizacijskem omrežju in s prenašanjem bolezni lahko ogrožajo tudi naše zdravje. Po nekaterih ocenah naj bi v večjih mestih živeli približno dve podgani na enega prebivalca.

Varno upravljanje z vodnimi viri  pomeni tudi skrb, da v odpadne vode ne mečemo ostanke hrane. Marsikateri ostanki kosila pristanejo v straniščni školjki in končajo kot obrok številnim podganam. Z odlaganjem hrane in bioloških odpadkov v stranišča ne otežujemo zgolj učinkovitega čiščenja odpadne vode,  ampak onemogočamo tudi nadaljnjo obdelavo bioloških odpadkov. Okolje varujemo le tako, da vodnega kroga ne onesnažujemo. Voda je naše bogastvo.


Komunala Novo mesto občane spodbuja, da hrano odlagajo v za to primerne zabojnike in poskrbijo, da se bo po kanalizaciji pretakala samo odpadna voda, saj z zmanjševanjem števila onesnaževanj v vodnem krogu pomagamo varovati naše okolje.

Oglejte si tudi