Logo MojaObčina.si

Mirna Peč

DANES
29°C
16°C
JUTRI
29°C
17°C

Straške stopnice doživele epilog

Potem ko je na družbenih omrežjih zavrelo zaradi astronomske cene izdelave treh stopnic na obali reke Krke pod OŠ Vavta vas, s katerimi se je Občina Straža pohvalila na svoji Facebook strani, so z Občine vendarle spisali odgovor, v katerem so utemeljili, kako je lahko prišlo do tako visokega stroška za na videz tako majhen projekt.

“Občina Straža se je odločila za izdelavo projektne dokumentacije za vstopno – izstopne točke na reki Krki na podlagi pobud občanov in OŠ Vavta vas z namenom izvajanja naravoslovnih terenskih delavnic na delu reke Krke. Za izdelavo projektne dokumentacije je občina naročila izvedbo geodetskega načrta, ki predstavlja osnovo za izdelavo projektne dokumentacije. Na podlagi tega je bilo oddano naročilo izdelave projekta -faza PGD in PZI za vzstopno – izstopne točke na reki Krki. Projektno dokumentacijo je izdelalo projektantsko podjetje Spina d.o.o. iz Novega mesta. Na podlagi izdelane projektne dokumentacije so bila pridobljena soglasja Ministrstva za okolje in prostor, DRSV-Sektor območja Spodnje Save in Zavoda RS za varstvo narave OE Novo mesto. S strani Direkcije RS za vode je bila pridobljena stavbna pravica na vodnem zemljišču v lasti RS, katero smo tudi plačali. Projektantski popis izvedenih del iz projekta PZI je znašal 10.460. 78 € z ddv. Končna izvedba gradbenih in tesarskih del znaša 9.058,68 € z ddv. Izvedba je obsegala naslednja dela; Zemeljska dela (strojno odstranjevanje zemljine, izkop za temeljenje in material za zasip), Zidarska dela (izdelava betonskih temeljev, vrtanje lukenj v armirano betonsko ploščo, vgradnja inox sidrnih palic, drenažnega nasutja, gradnja betonskih robnikov, vgradnja odpornega kamna za zavarovanje roba brežine, ter končno planiranje brežine), Tesarska dela (dobava in zabijanje 12 lesenih pilotov fi 20cm višine 2,0m, dobava in montaža mostnic preseka v treh nivojih tako horizontalne kot vertikalne). Ocena investicije, ki je bila objavljena na spletu – 13 tisoč evrov (op. p.) – je bila ocena vseh opisanih del oziroma stroškov. Naj poudarimo, da ne gre za izvedbo »privatne vstopno-izstopne točke« temveč za objekt, ki je zgrajen in namenjen javni uporabi za večje število ljudi, na njem se lahko izvajajo šolske učne delavnice na prostem, je kakovostno zgrajen za več desetletno uporabo, varen in statično stabilen ter ustreza vsem predpisom.”

Sliši se zahtevno in upravičeno, a ob pogledu na uboge tri lesene stopnice na bregu Krke, je vedno znova težko verjeti podanim dejstvom. Je vas odgovor prepričal? 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi