Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

»Čas se izTEKa – podnebni tek« (Running Out of Time – RooT 2022)

Štafetni tek v okviru projekta Podnebni tek smo pri urah športa izvedli s 4. a in b razredom v torek, 18. 10. 2022, v gozdu za šolo. Znotraj razreda so bili učenci za tek razdeljeni v skupine po 3 ali 4. Pred startom so dobili listek, na katerega so napisali odgovore na sedem vprašanj, ki so bila postavljena na progi. Skupine so se podale na pot v minutnem razmiku. Teden pred izvedbo smo z učenci prehodili obe poti v gozdu zaradi lažje orientacije. V gozdu sta bili dve krožni poti označeni s puščicami (»modra« in »zelena«). Na poteh so učence čakale gibalne naloge (počepi, vojaški poskoki …), računa (množenje, odštevanje) in vprašanja na temo podnebnih sprememb iz knjige Planet brez odpadkov (manjša poraba elektrike, vode, odpadkov …). Vsebino prej omenjene knjige so spoznavali s knjižničarko pri bibliotekarski uri. Nato so z razredničarkama pri pouku v skupinah izdelali plakate na teme: zmanjšana poraba energije, vode, plastike ali tekstila. Po končanem štafetnem teku smo se pogovorili o odgovorih na vprašanja. Učenci so pri štafetnem teku zelo uživali.

Podnebnih sprememb smo se dotaknili tudi pri podaljšanem bivanju, kjer so učenci spoznali, kako lahko odpadek ponovno uporabimo in iz njega naredimo uporabno stvar. Iz tulcev, plastenk in časopisnega papirja so naredili štafetne palice.

Članica tekaškega društva Mirna Peč se je v sredo, 19. 10. 2022, pridružila potovanju podnebne štafete, saj je pretekla pot od cerkve Sv. Kancijana v Mirni Peči do Lidla v Novem mestu. Podnebna štafeta je začela svojo pot v Glasgowu na Škotskem konec septembra in se bo zaključila 6. novembra v Sharm El Sheikhu v Egiptu, ko se začne Podnebna konferenca COP27.

Pri izvedbi projekta smo medpredmetno sodelovali in vanj vključili tudi lokalno skupnost.


vir: OŠ Toneta Pavčka


Oglejte si tudi