DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Zgodovina društva upokojencev Kostanjevica na Krasu

60 let delovanja društva

Ustanovni sestanek društva se piše 20. julij 1952. Na pobudo DU Slovenije je skupina tovarišev sklenila ustanoviti podružnico Društva upokojencev Kostanjevica na Krasu. Pridružili so se ji upokojenci vseh vasi Goriškega krasa brez Opatjega sela, Lokvice in Nove vasi. Le ti so bili že od začetka vključeni v podružnico Društva upokojencev Miren, ki je bilo ustanovljeno skoraj istočasno.

Na ustanovnem sestanku je podružnica štela 142 članov in za svojega prvega predsednika izvolili tovariša Spačal Alojza iz Kostanjevice ( Grgetov ) in  za tajnika Godnič Jožeta, ki sta vodila društvo dolgih 19 let.

Delo tedanjega vodstva podružnice je bilo v celoti usmerjeno iz DU Slovenije in je bilo zaradi tega delovanje popolnoma drugačno od sedanjega. 

Povojna leta so bila težka in so društvu narekovala pomoč pri reševanju socialnih problemov članstva, pridobivanju pogojev zdravstvenega varstva, nudenju benefikacij z izdajanjem K-15 in nešteto drugih potreb za preživljanje. Kljub težkim časom je društvo že v 60. letih zbralo lastna sredstva za nabavo društvenega prapora.  Nabiralne akcije pa so se kar vrstile: za poplavljence, za potres v Skopju in Kozjanskem, za izgradnjo bolnišnice, za pomoč Vietnamu do pomoči pri razvoju gasilstva na Krasu.

1971. leta je prevzel vodenje društva Frančeškin Alojz.

Podružnična aktivnost je pogojevala ustanovitev samostojnega društva upokojencev Kostanjevica na Krasu. Ustanovni občni zbor preoblikovanega društva je bil 23. novembra 1975 v Temnici. Tu so bila sprejeta nova društvena pravila.

Za predsednika je bil izvoljen tovariš Urdih Karlo in Živec Albin za tajnika, ki sta ob sodelovanju izvršnega odbora društvo vodila dve mandatni dobi. V tem času so bili pridobljeni društveni prostori s potrebnim inventarjem tudi s finančno pomočjo ZDU Slovenije.

Dejavnost društva je postala samostojna v skladu z društvenimi pravili. Aktivnosti so bile načrtovane z letnimi plani. Društvo je organiziralo izlete in razvijati so se začele rekreativne dejavnosti.

Novo vodstvo je z novimi člani IO in ob upoštevanju društvenih Pravil nadaljevalo z ustaljeno prakso s poudarkom na razvijanju rekreativne dejavnosti. Le ta je najbolj uspevala v balinanju. Prirejali so prave turnirje, ki so postali tradicionalni. Poleg DU iz Renč je za to obdobje zanimiva čezmejna povezava z upokojenci iz Vrha in Doberdoba. Udeleževali pa so se tudi občinskih turnirjev, ki jih je organizirala ZDU občine Nova Gorica. Materialno so pomagali pri izgradnji balinišč na Vojščici in v Opatjem selu, s tem da so omogočili uporabo tudi upokojencem.

Na začetku smo omenili, da je bilo Opatje selo z okolico pridruženo DU Miren, zato je zanimiv podatek oz. zapisnik seje upravnega in nadzornega odbora DU Miren z dne, 2.12.1980, ki dovoljuje upokojencem iz vasi: Opatje selo, Lokvica in Nova vas, da prestopijo iz DU Miren v DU Kostanjevica na Krasu. Sledi še sestanek 26.12.1980 kateremu so prisostvovali: predsednik  in tajnik DU Miren Silič Jožef in Štokelj Stane, zastopnik upokojencev iz Opatjega sela Marušič Anton in tajnik DU Kostanjevica Živec Albin na katerem je ugotovljeno, da so upokojenci teh vasi na tajnem glasovanju in s podpisi zahtevali tako spremembo. Tako so upokojenci iz Opatjega sela, Lokvice in Nove vasi v DU Kostanjevica na Krasu od leta 1981 dalje. Kljub temu štejejo 60 let delovanja, saj so bili vključeni v DU Miren od vsega začetka.

1983. leta prevzame vodenje društva Spačal Albin iz Vojščice ob sodelovanju tajnika Balantič Jožeta.

Zanimivo je tudi, da se je v letih 1985 društvo ukvarjalo tudi s posredovanjem pri najemanju posojil za obnovo stanovanj. Tudi z organizacijo izletov so bila uspešna in manj uspešna leta. V letu 1987 je bilo prvič organizirano srečanje z upokojenci iz DU Nova Gorica. V tem letu je število članstva naraslo na 240 članov.

 Konec 80. letih pa v zapisnikih zasledimo tudi posredovanje pri reševanju vlog za italijanske vojaške pokojnine. Društvo je še vedno zelo  aktivno na balinarskem področju in se udejstvuje na različnih tekmovanjih in turnirjih. Vsako leto znova se člani organizirano udeležujejo pokrajinskih in republiških srečanj upokojencev. Društvo organizira več srečanj, izletov in praznovanj ob zaključku leta.

Leta 1990 prevzame vodenje društva Okretič Miro ob pomoči tajnika Žigon Alfonza in Godnič Karla.

Leta 1996 sprejme vodenje društva Pahor Karel, Godnič Karlo in Simčič Jožef.

Leta 1999 se je izvajala anketa za pomoč pri letovanju v zdraviliščih v želji, kako bi tistim, ki se zelo težko odpravijo na letovanje ali celo potrebujejo finančno pomoč ali spremstvo. Žal pa več od tega ni bilo realizirano.

Leta 2002 praznuje društvo svojo 50. letnico delovanja in ob tej priliki razvije nov prapor. Od preteklih predsednikov je med nami še vedno g. Pahor Karel in prav je, da se skozi njegov pogled ozremo na 14 letno delovanje.  

 

Dragi upokojenci

 

V DU sem se vključil leta 1996 in so me na željo in prigovarjanje članov UO že na prvem OZ izvolili za predsednika. Čeprav nisem imel veliko  izkušenj, smo si zastavili širok program dela.

Na seje smo vedno povabili tudi člane NO. Tako smo lažje sprejemali in izvajali program, ki smo si ga zastavili. Vsi člani društva so bili zelo vestni in sprejemali naloge pri izvedbi zastavljenih ciljev. Že na samem začetku smo si zadali kar nekaj novih dejavnosti.

Na predlog tajnika Godnič Karla, kateri je imel veliko novih idej, smo uvedli že prvo leto mojega delovanja srečanja vseh treh društev DU Miren in DU Bilje, ki delujejo v naši občini. Na teh srečanjih, ki potekajo vsako leto izmenično je cilj predvsem druženje, ki ga popestrimo s kulturnim programom.

Uvedli smo tudi že tradicionalni pomladanski piknik s pohodi v bližnji okolici. Za 8. marec smo organizirali poldnevne izlete in oglede kulturno zgodovinskih znamenitosti, pa tudi oglede gledaliških predstav v širši okolici naše domovine pa tudi čez mejo. Vedno smo se udeležili srečanj upokojencev Primorske ter srečanj upokojencev Slovenije. Med letom pa tudi na enodnevne in dvodnevne izleti v domovini in tujini. Organizirali smo tudi razna preventivna predavanja iz zdravstva. Udeleževali smo se športnih dejavnosti na vseh področjih in tudi prejemali medalje, pokale in priznanja. Zaradi vseh teh aktivnosti se nam je povečevalo članstvo. Za aktivno delovanje  so nas člani nagradili z udeležbo na OZ, za katere smo organizirali tudi prevoze iz okoliških vasi.

Da imamo zmeraj zelo visoko udeležbo na zboru (50% članov) so nas pohvalili tudi predstavniki pokrajinskih organov in drugih društev.

 Pahor Karel

 

Ob sodelovanju vseh članov upravnega in nadzornega odbora se trudimo, da vse aktivnosti nadaljujemo in nadgrajujemo. Spomladanske piknike smo dopolnili z ogledi vodovodnega črpališča v Selah na Krasu, predelavo lesa Marušič d.o.o.  in obdelavo kamenja Kraskamen v Opatjem selu. Novoletna srečanja pa smo že dopolnili z ogledom Kraške hiše v Repnu (It.) in Toninine hiše v Sv. Petru.

V tem času je bilo organiziranih kar nekaj delavnic: barvanje pirhov v šoli, izdelava adventnih venčkov v Opatjem selu; tečaja italijanskega in nemškega jezika, tečaje računalništva. Izvajale so se tudi zdravstvene delavnice: merjenje kostne mase, pritiska in sladkorja pa tudi zdrave kuhinje.

 Skozi vsa leta delovanja je stalnica obisk starejših konec leta in v domovih, kjer so nekateri nastanjeni. Med letom skrbimo, da obiščemo slavljence, ki praznujejo 80 in 90 let prav na njihov rojstni dan. Poseben poudarek dajemo tudi praznovanju zlate in biserne poroke. To niso velika darila, saj je pri vsem tem pomembno, da si vzamemo čas za obisk z lepimi željami, pokramljamo in se razidemo. To je največ, kar lahko damo drug drugemu.

 Danes šteje društvo 345 članov in sicer po vaseh: Kostanjevica(62),Temnica(33),Novelo(9),Lipa(16),Vojščica (49),Sela na Krasu(41),Korita(7),Hudi log(5),Opatje selo(91),Nova vas(10) in Lokvica(22).

 

    

 

Oglejte si tudi