DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

"Vse o možganski kapi" in "HPV in rak materničnega vratu"

Društvo Goriška proti raku je v mesecu maju in juniju ob finančni pomoči Občine Miren-Kostanjevica izvedlo dve predavanji in sicer:


-       dne 29. maja 2014 v večnamenskem prostoru KS Opatje selo predavanje »Vse o možganski kapi«


Doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., spec. nas je seznanil o možganski kapi, ki je tretji najpogostejši vzrok smrtnosti in najpogostejši vzrok invalidnosti pri odraslih v razvitem svetu. V Sloveniji vsako leto doživi možgansko kap več kot 4500 ljudi. V invalidnost vodi v kar 20-30 % vseh primerov, delno tudi zato, ker mnogo bolnikov k zdravniku pride prepozno, saj bolniki ali njihovi svojci ne prepoznajo simptomov in znakov možganske kapi. Le slabih 30 % bolnikov prispe v bolnišnico dovolj hitro. Ker je izid (prognoza) prebolele možganske kapi v veliki meri odvisen od hitrosti ukrepanja, je treba ČIMPREJ PREPOZNATI ZNAKE, ki kažejo na to stanje in ČIMPREJ ZAGOTOVITI USTREZNO ZDRAVNIŠKO POMOČ.   Ne izgubljajte dragocenega časa, nemudoma pokličite reševalce na 112. Čas, v katerem bodo zdravniki lahko ukrepali z zdravili, je omejen le na 3 ure po začetku nastanka simptomov!  


-       dne 11. junija 2014 v večnamenskem prostoru TIC Temnica predavanje

            » HPV in rak materničnega vratu«


Doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., spec. nas je seznanil z incidenco raka materničnega vratu (RMV) v Sloveniji, ki ga največkrat povzroči dolgotrajna okužba s humanim papiloma virusom – HPV in kako je pomembna redna udeležba na preventivnih pregledih v okviru državnega programa ZORA za pravočasno odkrivanje okužb.

Za okužbo s HPV ni zdravila, lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe, kot npr. predrakave spremembe materničnega vratu in rak materničnega vratu ter genitalne bradavice.

Pred okužbo s HPV se je možno dodatno zaščititi s cepljenjem. Razvili so dve vrsti cepiva, cepivo ki vsebuje dva in cepivo, ki vsebuje štiri genotipe HPV.

Prostovoljno, brezplačno cepljenje proti HPV za deklice, stare med 11 in 12 let (6. razred osnovne šole), je bilo uvedeno v šolskem letu 2009/2010.

 

Namen in cilj predavanj je seznaniti čimvečje število prebivalcev z nevarnimi bolezenskimi stanji. Vedeti moramo, da lahko sami, z zdravim življenjskim slogom, opustitvijo dejavnikov tveganja, z rednimi udeležbami na preventivnih pregledih in cepljenjem, zmanjšamo tveganja za nastanek bolezni oz. celo preprečimo, da do nastanka bolezenskega stanja sploh pride.

 

Društvo Goriška proti raku bo v letošnjem letu v Občini Miren-Kostanjevica izvedlo še tri delavnice in sicer:

Predavanje: »Krvni raki«

Kdaj: september 2014

Kraj: Bilje

 

Predavnje in delavnica: »Rak dojk ter delavnica s samopregledovanjem dojk«

Kdaj: oktober 2014 

Kje: Opatje selo

 

Predavnje in delavnica »Mesec osveščanja o prostati«

Kdaj: november 2014

Kraj: Miren

 

O točnih datumih predavanj bomo občane obvestili v mesečnem Napovedniku dogodkov v Občini Miren-Kostanjevica.


Kontakt: Društvo Goriška proti raku, Vipavska cesta 13, Rožna Dolina, 5000 Nova Gorica, doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., spec. tel.št. 041 632 284, e-naslov: goriskaprotiraku@gmail.com


Delavnico/predavanje financira občina Miren-Kostanjevica v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje socialnih, invalidskih in humanitarnih organizacij v Občini Miren-Kostanjevica v letu 2014.

 

 

 

 


Oglejte si tudi