DANES
20°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Radijska oddaja Gremo plesat na obisku v Opatjem selu

Na sončno soboto 6.4.2024 so se  pred Hišo Opajske tradicije zbrala vsa društva KS Opatje selo. Na obisk je namreč prišla Smilja Baranja z zvestimi poslušalci njene radijske oddaje Gremo plesat.

Najprej so članice društva žensk Žbrinca obiskovalce pogostile s pravim Opajskim fruštkom: ječmenovo kavo in šnitami. Obiskovalci so se, medtem,  ko so se sladkali z vaškimi dobrotami, sprehodili po tržnici.  Občudovali so ročna dela opajskih žensk, si ogledali  izdelavo žbrinc pod spretnimi rokami  Alojza Pangosa, se ustavili ob stojnici Športnega društva  in se seznanili s turistično ponudbo destinacije Miren Kras.

Po pozdravnem nagovoru predsednice KS Opatje selo Jasmine Mihelj Marušič  je  predsednik TD Cerje Konrad Marušič predstavil kratko zgodovino same vasi.  Predstavile so se tudi članice društva žensk Žbrinca pod vodstvom Erike Ferfolja Vidič. Z ljudskim petjem in skečem Bilo je en buot v Opacelah so navdušile občinstvo. Matjaž Marušič, predsednik Športnega društva je obiskovalce popeljal v zanimiv svet balinanja nekoč in danes. S pomočjo vrlih opajskih balinarjev je namreč pokazal, kako se je balinalo nekoč in kakšen šport je to danes.  Na koncu prvega dela prireditve je pa občinstvo dodobra ogrel Opajski pust s pesmijo in modno revijo pustnih mask pod vodstvom Matevža Marušiča - Mace

Drugi del prireditve je potekal v popoldanskem času v dvorani v Kostanjevici na Krasu. Smilja Baranja je na oder najprej povabila otroke iz vrtca Opatje selo. Naši malčki so pod vodstvom vzgojiteljice Nikite Spačal in pomočnice Jožice Trampuž občinstvo očarali z dvema izštevankama.  Sledila sta  pozdrav župana občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja  ter predstavitev aktivnosti ter turistične ponudbe Javnega zavoda Miren Kras direktorice Ariane Durnik.

Nastopu harmonikaša Aljaža Ferfolja  je sledila predstavitev Prosvetnega društva Kras Opatje selo. Predsednica društva Alenka Marušič je občinstvu predstavila dolgoletno tradicijo prosvetnega društva. Društvo namreč letos praznuje 110 obletnico delovanja.  Slišali smo tudi Opajske pravce. Irena Veselič si namreč skrbno zapisuje,  ko njen oče Ivan Zavadlav, kot pravi Irena: ''zjutrej ob kofetu '' pripoveduje,  kaj se je nekoč dogajalo v Opatjem selu.

1/16
















Moški pevski zbor Kras pod vodstvom Pavla Pahorja je zapel tri pesmi, opajsko himno Preljubeznivi, staro ljudsko koledniško pesem, ki jo je po ljudskem izročilu zapisal Just Marušič  ter pesem Pogled z doline avtorja bivšega zborovodje Antona Klančiča.

Prireditev so zaključili otroci iz Otroškega pevskega zbora Kras pod vodstvom Mojce Ivanc. Skupaj s ''češko učiteljico'' Suzi Zavadlav so prikazali, kako so se naši pranonoti in pranone učili v begunstvu na Češkem in kakšne pesmi so prepevali.

Oddajo Gremo plesat boste lahko poslušali v ponedeljek, 22.4. 2024 ob 20.00 na valovih radia Koper.

 

Oglejte si tudi