DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Društvo ŠKRLA, Lipa

Kratka predstavitev Vaškega razvojnega turističnega društva ŠKRLA, Lipa

Vaško razvojno turistično društvo ŠKRLA, Lipa

 

Društvo ŠKRLA, Lipa je mlado društvo, saj je bilo ustanovljeno 27. marca 2015. Njegovi poglavitni cilji so predvsem druženje vaščanov oz. oživitev družabnega življenja v vasi, razvoj in promocija vasi same ter turistična prepoznavnost. Vas je bogata s kulturnimi in etnološkimi znamenitostmi (spomeniki, obeležja, vojaška pokopališča, ostanki vojn, gradišče Sv. Ambrož, cerkev Sv. Mihaela, kapelice …), istočasno pa ponuja izjemne turistične točke ter bogate rekreacijske poti (konjeniške ter kolesarske poti, izletniške in razglede točke, sprehajalne poti …).

Društvo trenutno šteje 35 članov (in se povečuje) vseh starostnih obdobij, ki smo pripravljeni sodelovati in po svojih najboljših močeh pomagati pri obuditvi vasi, poživitvi vaškega dogajanja, aktivnem sodelovanju pri razvoju vasi same in njeni predstaviti širši javnosti.

  

'ŠKRLA' (skrla) je ploščata oblika apnenca, ki je bila donedavno masovno v rabi in še danes daje kulturno identiteto Krasu. Ta ploščasti apnenec spada med pomembnejše kraške gradbene materiale, saj so bile strehe še do 19. stoletja prekrite zlasti s škrlami, kar je naseljem dalo podobo zlitosti s pokrajino. Z njimi so tlakovali pritlične prostore in kleti, uporabljali so jih za okenske police, nastopne stopnice, tlakovanje poti vrtov, travnikov in dvorišč ter kot preklade in strehe značilnih pastirskih hišic. V spoštovanje in iznajdljivost naših prednikov ter vsestranski uporabi tega izključno kraškega kamna smo ponosni, da smo s tem imenom poimenovali naše društvo in s tem ozaveščamo ljudi okoli nas s preteklostjo in sedanjostjo ter ohranjamo ta zelo pomemben etnološki in kulturni simbol.

1/5

Lipa nekoč - vir SEM

Lipa nekoč - vir SEM

Lipa nekoč - vir SEM

Lipa nekoč - vir SEM

Lipa danes

 

Nina Rogelja, Sergio Berce

Oglejte si tudi