JUTRI
22°C
14°C
SOB.
24°C
11°C
Oceni objavo

»Cvetovi življenja« za generacijo otrok 2023

V petek, 22. marca, se je pred občinsko stavbo, že osmič zapovrstjo, odvila srčna in priljubljena prireditev. Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je otrokom rojenim v lanskem letu, podaril sadiko lipe. Dan kasneje, smo skupaj z družinami, ki nimajo ustreznega prostora za posaditev podarjene lipe, drevesa skupaj posadili in tako spominsko zabeležili posaditev drevoreda generacije 2023. 

Občina Miren-Kostanjevica se je že leta 2017 odzvala na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in se pridružila projektu »Dan sajenja medovitih rastlin.«  Širom Slovenije se je v sklopu projekta posadilo že več kot 250.000 sadik medovitih rastlin. Samo v preteklem letu so čebelarji posejali še dodatnih 300 kilogramov semen gozdnih drevesnih vrst (trokrpega javorja, topokrpega javorja, lipe, lipovca ter maklena) na 20 hektarjih pogorelega gozda na Krasu in pomagali pri njegovi obnovi.

Čebelarji poudarjajo širok pomen tovrstnih akcij, saj s tem čebelam kot tudi ostalim opraševalcem pomagamo, da se bodo v prihodnje lahko normalno razvijali in opraševali rastline. Le tako si posledično lahko v prihodnje obetamo široko paleto različnih vrst medu kot tudi ostalih čebeljih pridelkov ter široko izbiro lokalno pridelanega sadja in zelenjave. S sajenjem medovitih rastlin pa prispevamo tudi k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida (CO2) in posledično zmanjšuje ogljični odtis.

Ta gesta ljubezni do narave in skrbi za okolje je prerasla v tradicijo, ki združuje družine in skupnost v skupnem cilju - ohranjanje čebeljih vrst. Naša občina se je že v letu 2017 odločila za saditev lipe, avtohtonega medovitega drevesa, simbola slovenstva in novega življenja. Širjenje sajenja medovitih rastlin spodbujamo tako, da župan podari sadiko lipe vsakemu novorojenčku preteklega leta. Ob prebujanju pomladi in počastitvi novega življenja, smo obeležili tudi letošnji dogodek »Cvetovi življenja.« Sajenje medovitih rastlin širom Slovenije obeležujemo ob materinskem dnevu.

Dogodek je združil družine z novorojenčki ter širše sorodstvo. Letošnjemu krajšemu kulturnemu programu so svojo igrivost in otroško brezskrbnost dahnili otroci iz Osnovne šole in vrtca Miren. Družine so se ob prejemu lipe fotografirale z županom.

V soboto, 23. marca, smo organizirali skupno posaditev, za vse tiste družine, ki nimajo prostora na domačem vrtu. Letošnje lipe bodo krasile in se skozi leta bohotile v Športnem parku Java v Orehovljah. Od vključitve v projekt se je v občini posadilo že več kot 300 dreves. Podarjene lipe krasijo številne vrtove družin, posajenih pa je bilo tudi osem drevoredov v različnih krajih po občini. Male lipe rastejo v mogočna drevesa in nudijo zavetje svojih krošenj v Mirnu ob nogometnem igrišču, ob športnem igrišču v Kostanjevici na Krasu, ob obrtni coni v Biljah, ob fitnes igralih v Mirnu, na prireditvenem prostoru v Opatjem selu, v Biljah nasproti vrtca, v kampu Sela na Krasu in od te pomladi dalje tudi v Športnem parku Java v Orehovljah.     

1/2


Župan Mauricij Humar je v svojem nagovoru povedal: »Občina sadike lip podarja družinam novorojenčkov že osem let, prva je bila generacija otrok 2016. Zavedam se skupne skrbi za okolje, ponosen sem nad trajno zavezanost občine k projektu. Lipe bodo posajene na domačih vrtovih ali v skupnih parkih. Vsekakor so čebele zveste spremljevalke, ki že stoletja oprašujejo, do njih pa imamo vsi neizmerno spoštovanje. Ne glede na to, kje bo sadika posajena, bodo le te spremljale otroke skozi življenje, se skupaj z otroki razvijale in bohotile. Otroci naj zrastejo v zdrave, pogumne in jeklene državljane. Prva leta smo dogodek pripravili ob mednarodnem dnevu zemlje, sedaj pa ga obeležujemo v dneh, ko proslavljamo materinski dan.«

Nenehna nega in skrb je bistvenega pomena za razvoj posameznika, še posebej v prvih letih življenja. Prav tako je tudi drevesa potrebno negovati in skrbeti zanje. Zavedamo se, da je otrok največje bogastvo družine, kot tudi družbe. Občina Miren-Kostanjevica, v sklopu svojega delovanja skrbno podpira ustanove namenjene izobraževanju ter skrbi za aktivno udejstvovanje otrok in mladine. 

Župan je dogodek povzel s čestitko vsem mamam ob materinskem dnevu, se jim zahvalil za ves trud, ki ga vlagajo v družine, preostalim članom pa zaželel obilico družinskih radosti.

 

Avtorica besedila: Mateja Drnovšček, Občina Miren - Kostanjevica
Foto: JRP Studio

Oglejte si tudi