Mengeš

DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

Zgodba o Mengšu na domoznanskem portalu Kamra

"Mengeš je ena največjih vasi na Kranjskem," je zapisal Janez Trdina.


Mengeš je eden od najstarejših krajev v Slovenji. Danes je to seveda že mesto pod Gobavico z izjemno bogato zgodovino in prijetno lego v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, ki je od nekdaj privabljala priseljence.
Ni lepšega prizora kot vožnja po povsem ravnem Mengeškem polju proti Gorenjski ali Kamniku, še posebej v poznopopoldanskem soncu, ki greje in daje goram žareč sijaj. Pogled pa sega še dlje, vse do Karavank in Julijskih Alp.


V Knjižnici Domžale smo tokrat pripravili digitalno zgodbo o Mengšu https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/menges-mesto-pod-gobavico.html, njegovi izjemni zgodovini, predvsem pa smo se osredotočili na Mengeško kočo na Gobavici, ki je izjemno priljubljena rekreativna točka domačinov in tudi prebivalcev sosednjih občin. Takoj ob ustanovitvi Planinskega društva Janez Trdina leta 1952 so stekle priprave na gradnjo koče na Gobavici. Trenutni predsednik PD Janez Trdina Matjaž Hribar in podpredsednik Miro Šušteršič sta prijazno sodelovala s Knjižnico Domžale, da smo lahko našo digitalno zbirko o Mengšu in Mengeški koči obogatili s čudovitimi fotografijami gradnje koče na Gobavici, ki so v lasti društva, za kar se jima iskreno zahvaljujemo.

Avtor fotografij iz zraka je Primož Hieng, ki nam jih je v ta namen posredoval za objavo in se mu prav tako zahvaljujemo.

Za fotografije arheoloških najdb se zahvaljujemo Medobčinskemu muzeju Kamnik.

Druge stare razglednice so iz bogate zbirke naše knjižnice, zgodbo pa krasijo tudi podobe Mengša danes, ki jih je posnela avtorica digitalne zbirke o Mengšu Kristina Galun.

Vabljeni k ogledu zgodbe o Mengšu, ki je znan po izjemnih arheoloških najdbah in v sebi skriva veliko več, kot se zdi mimoidočemu na prvi pogled in vabljeni, da zgodbo delite med prijatelje.
1/3

Grad Jable danes

Mengeška koča nekoč

Mengeška koča danes


Besedilo: Knjižnica Janeza Trdina Mengeš in Barbara Ahačič Osterman


Oglejte si tudi