Mengeš

JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Moja pot iz depresije, tesnobe in panike

18. januarja smo v AIA - Mladinskem centru Mengeš, zaradi velikega interesa, ponovno gostili Barbko Špruk, ki je z nami podelila svojo življensko zgodbo o neuspešnem zdravljenju v psihiatriji, ko se je pri 20 letih znašla v hudi depresiji, tesnobi, paniki in anksioznosti.

Zato danes z velikim veseljem predavam in svetujem mnogim ljudem iz cele Slovenije in vračam luč, vero in upanje v življenje. Danes sem zdrava, srečna, zadovoljna, uživam življenje s polno žlico, obožujem svoje življenje, mojo družino, svoje nečake in prijatelje, vesela, da končno živim svoje sanje. Seveda se soočam z izzivi, a danes je vse lažje ... Lahko bi rekla, da sem najsrečnejši človek pod soncem. A nekoč ni bilo niti približno tako ...

Leta 2008 sem po neuspešnem zdravljenju oz uporabi psihiatričnih storitev svoje življenje sama vzela v roke in od takrat sem zdrava, še posebaj pa od leta 2011, ko sem začela spoznavati moč podzavesti in zavesti in pozdravila vzrok, to kar danes učim mnogo mojih strank, ki so se odločile za celostno delo na sebi. Ko sem se proti koncu leta 2008 začela postavljati na noge, je bila moja edina misel, da me lahko reši samo delo, delo, delo. Takrat nisem imela znanja o delovanju podzavesti in zavesti - zato sem bila v strahu, da se mi depresija, tesnoba, panika ponovi, saj sem poznala samo fizično delo. Danes vem, da bi mi bilo veliko lažje, če bi me stroka učila kako deluje naš um, kako poiskati vzrok svojih težav. Žal samo s fizičnim delom ne rešiš svojih težav, potrebno je odkriti vzrok. Ko sem leta 2008 v koš odvrgla vse antidepresive, pomirjevala, uspavala, vsa zame nevarna psihiatrična zdravila, ki so takrat že zelo poškodovale moj um in telo, sem doživljala hude odtegnitvene simptome - hude napade panike, tresenje rok, nog, palariziran obraz, roke, noge. Zato opozarjam vse, da berite stranske učinke zdravil in nujno obvestite svojega zdravnika ali psihiatra, če pride do poslabšanja. Pozor! Ne opuščajte zdravil brez nadzora zdravnika ali psihiatra. Pod jemanjem psihiatričnih tablet med letom 2000 in 2008 sem dobila samomorilne misli, izgubila sem spomin, imela hude glavobole, mleko mi je teklo iz prsi, tresenje rok in nog in nezmožnost oddvajanja, kar je bil zame alarm, da se moram "prijeti v svoje roke"! Ko več kot teden dni ponoči nisem zatisnila očesa, mi ponoči ni preostalo nič drugega, kot stokrat moliti molitev, ki sem jo poznala... očenaš in angel varuh moj bodi ti z menoj...Najbolj pomembno pa je, da sem si kasneje pridobila znanje, ki mi je korenito spremenilo življenje in s svojim znanjem rešila nešteto ljudi ... Če ne zmoreš sam skozi svoje stiske, poišli pomoč. Nekdo bo prisegel na jemanje zdravil, nekdo se bo lotil resnega dela na sebi. Vsak se odloča sam. Moje mnenje je, da je ključ v povezovanju in da je zadnji čas, da uradna medicina in alternativa začneta sodelovati. Dobra motivacija dobrega motivatorja, prava podpra in smernice so ključ do srečnega življenja.

Vsak trenutek je priložnost za velike spremembe, ko se odločiš, da boš poiskal pomoč! Dejstvo je, velik človek je tisti, ki poišče pomoč, tako je bližje rešitvi.

Besedilo: Barbka Špruk v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi