DANES
25°C
11°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Župniku ob poslovilni sveti maši

Spoštovani in dragi gospod župnik Janez Avsenik! Besede so vsekakor premalo, da bi vam povedali, da smo Bogu in vam hvaležni, da smo vas to desetletje imeli, saj ste nas s svojo duhovnostjo in s svojo osebnostjo bogatili. Hvala vam za vašo odprtost Bogu in ljudem, za vsako sveto mašo in za vsak zakrament, ki ste ga podelili, za vso spoštljivost, potrpežljivost, vsako spodbudno besedo, za vse delo z mladimi, za vaše lepo petje, vso vašo dobro voljo in nasmejanost kljub zahtevnemu poslanstvu, ki ga z vsem veseljem in odgovornostjo opravljate. Nam ste ves čas dragocen Božji dar in Bog daj, da bi vas kot takega sprejeli tudi v vaši novi župniji Ig.

Župljani mengeške župnije se vam želimo zahvaliti predvsem za tisto, česar ne uničujeta ne molj ne rja  (Lk 12,33–34). Zato smo vam za darilo v zahvalo izbrali mašni plašč, ker je povezan z najpomembnejšim duhovnikovim opravilom, darovanjem svete maše. Motiv na njem pa je povezan z našim krajem, vašim delovanjem v njem in vašo prihodnjo župnijo.

Kot župnik ste sodelovali z mengeškimi sestrami usmiljenkami. Njihov novi dom za ostarele  se imenuje po njihovi sosestri Katarini Laboure, ki se ji je leta 1830 v Parizu prikazala Marija in ji naročila, naj da kovati svetinjico, po kateri bi Božja Mati pomagala ljudem tistega časa in v prihodnosti. Ob robu svetinjice je po Marijinem naročilu zapisan kratki vzklik: O Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo. Svetinjica se je hitro širila in na Marijino priprošnjo je bilo veliko čudežev. Zato so svetinjo poimenovali čudodelna. Marija je dejala, da bodo vsi, ki jo bodo nosili okrog vratu, prejeli veliko milosti. Posebnih dobrot pa bodo deležni tisti, ki jo bodo nosili z velikim zaupanjem. Tudi v naši župniji sestre že skoraj sto let  širijo to čudodelno svetinjo.

Svetinjica ima spredaj Marijino podobo, kakor jo je videla sv. Katarina, zadaj pa Marijin monogram s križem ter Jezusovim in Marijinem Srcem, kar je obdano z dvanajstimi zvezdami, simbolom dvanajstih apostolov. Tudi okoli Marijine glave je dvanajst zvezd. Žarki, ki se širijo z njenih z dragulji okrašenih rok, so simbol milosti, ki se razlivajo na tiste, ki zanje prosijo. Pod njenimi nogami je kača, simbol zla. Njega je Marija premagala s svojo pokorščino Bogu.

Ti motivi so tako kot na svetinji tudi na vašem plašču. Prvič sta bili Jezusovo in Marijino srce upodobljeni skupaj ravno na tej svetinjici, in to po naročilu nebes, kar poudarja poleg Jezusove tudi Marijino vlogo v zgodovini odrešenja.

Srce simbolizira globino osebe, njeno najbolj lastno bistvo in odnos do drugih. Vsak duhovnik naj bi bil Jezusov, iz srca zaupen z Jezusovim srcem. V času vašega vodenja naše župnije smo spet skušali obnoviti pobožnost k Jezusovemu in Marijinemu srcu, posebno ob pripravi na stoletnico Marijinih prikazovanj v Fatimi. Ob tem smo vas prepoznali tudi kot zelo Marijinega duhovnika, iz srca vdanega Božji in naši Materi, za kar je potrebna ponižnost in vera.

Srci na vašem plašču naj vas in vernike, med katerimi ga boste nosili, spodbujata k zvestobi Jezusu in Mariji. Spominjata pa naj vas tudi na našo cerkev, v kateri imamo Jezusovo in Marijino srce na stranskih oltarjih in banderu. Po tem je mengeška cerkev, ki jo kot župnik zapuščate, podobna cerkvi na Kureščku, kamor zdaj kot župnik prihajate – tudi tam sta v stranskih oltarjih ti podobi. Marija je na Kureščku slovenskemu vidcu, očetu Francetu Špeliču, dejala, naj se po njenem Srcu zatekamo v Jezusovo Srce ter da bo tisti, ki se bo tam z vero zatekal v njuni Srci,  ozdravljen in deležen miru, ki ga lahko dajo samo nebesa.


Poslovilna maša župnika Janeza Avsenika s pogledom na zadnji del podarjenega mašnega plašča

Tema dvema Svetima Srcema hkrati ste leta 2013 posvetili našo župnijo, in to prav na praznik Marijinega Brezmadežnega Srca. Tudi v tem smo vas videli kot duhovnika, ki spoštuje cerkvena izročila, hkrati pa kot duhovnika, ki je pogumno odprt za novosti, saj ste leto kasneje našo župnijo posvetili še Srcu svetega Jožefa. Bili ste prvi župnik v Sloveniji, ki ste svojo župnijo posvetili vsem trem svetim Srcem.

Pod vašim okriljem bo zdaj tudi svetišče Kurešček, kjer je Marija naročila očetu Špeliču, naj se tam ustanovi skupnost Presvetega Jezusovega Srca in Brezmadežnega Marijinega Srca. Kot je angel Portugalske rekel fatimskim pastirčkom, da sta Srci Jezusa in Marije pozorni nanje, se dozdeva, da sta ti dve sveti Srci, pa tudi Prečisto Jožefovo Srce, pozorni na vas.

Želimo vam obilo blagoslova na vaši nadaljnji poti. Naj vas Marija še naprej s svojo priprošnjo vodi k Bogu po poti svetosti skupaj z ljudmi, ki vam bodo zaupani. Pod njenim varstvom in v njenem ljubečem materinskem objemu naj vam bo lepo! Bog pa vam za vse dobro, kar ste storili za nas, povrni pri vaših prihodnjih župljanih.

 

Besedilo: Vaši župljani, Ob slovesu v župniji svetega Mihaela Mengeš, 30. 7. 2017
Foto: Polona Leskovec

Oglejte si tudi