Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Vrnitev Anžeta Laniška med elito, prvič med njo tudi Leon Šarc

Januar je Smučarsko-skakalnemu klubu Mengeš prinesel toliko uspehov, da se je kar težko odločiti, kje začeti z njihovim naštevanjem in opisovanjem. No, prve besede gre vendarle nameniti članom, med katerimi je v novo koledarsko leto sijajno skočil Anže Lanišek, ki si je z odličnimi nastopi v celinskem pokalu, v katerem se je štirikrat zapored zavihtel na oder za najboljše, znova izbojeval »vstopnico« za preizkušnje najvišje ravni.

Začel je s prepričljivo zmago v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je 14. januarja najbližjega zasledovalca ugnal za več kot 30 točk! Dan pozneje se je dvajsetletni Domžalčan na tem znamenitem nemškem prizorišču izkazal še z drugim mestom, tik pod vrh se je nato povzpel tudi v Saporu, kjer je bil po drugem in tretjem mestu še šesti. Zatem je vnovič dobil priložnost v svetovnem pokalu, vendar pa je imel v vetrovni »loteriji« v Willingenu obilo smole, saj je s 34. mestom finale zgrešil za pičle tri točke.

Uspešen mesec je tudi za Matjažem Pungertarjem, ki je z dvanajstim in drugim mestom na pokalu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Zakopanah izpolnil kvoto za nastope v celinskem pokalu, v katerem se je nato redno uvrščal med dobitnike točk. V Garmisch-Partenkirchnu je pristal na 21. in 22. mestu, v Saporu je dvema 21. mestoma dodal dvanajsto, v Bischofshofnu pa je zasedel 26. in 17. mesto.
Letošnjega januarja pa zlepa ne bo pozabil nordijski kombinatorec Leon Šarc. Potem ko si je s 30. in 17. mestom v Høydalsmoju na Norveškem priskakal in pritekel prve točke v celinskem pokalu, je sploh prvič dobil priložnost tudi za nastop med svetovno elito. V dolini Fiemme, kjer mu je precej moči pobrala bolezen, se mu je udeležba na tekmi izmuznila za vsega dve točki, v Seefeldu pa se je zatem uspešno prebil skozi kvalifikacije za svetovni pokal, na preizkušnji, na kateri je bil z dvajsetimi leti med najmlajšimi tekmovalci na štartu, pa je po 38. skakalnem dosežku v cilj pritekel kot petdeseti.

Aleša Selaka, glavnega trenerja pri SSK Mengeš, ter njegova pomočnika Luko Brnota in Davorja Maučeca so prejšnji mesec v pokalu Cockte razveseljevali tudi (naj)mlajši »orliči«. V Žireh sta 8. januarja na drugo stopničko skočila Teo Herbstritt (do 12 let) in Taj Ekart (do 13 let), teden dni pozneje sta v Kranju med dečki, starimi do 10 let, dvojno zmago slavila Nik Bergant Smerajc in Tit Voranc Božič.

Z vsemi tekmicami je opravila tudi Živa Andrić (do 9 let) v Mostecu, kjer je bil Alen Pestotnik (do 9 let) drugi, na Ljubnem pa sta Teo Herbstritt (do 12 let) in Taj Ekart (do 13 let) še osvojila tretje oziroma drugo mesto. Na tem položaju je Taj končal tudi tekmo na Gorenji Savi, kjer sta Živa Andrić (do 9 let) in Alen Pestotnik (do 9 let) ponovila uvrstitvi izpod Rožnika. Za slovo od januarja sta na zmagovalni oder skočila še Timo Šimnovec (do 10 let) s tretjim mestom v Sebenjah pri Tržiču in prav tako tretjeuvrščeni Jure Močnik (do 15 let) v Logatcu.

 

Besedilo: Miha Šimnovec

Foto: Anže L.

Oglejte si tudi