Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
18°C
11°C
JUTRI
16°C
11°C
4589

Nepozabna zima za Anžeta Laniška iz SSK Mengeš

S tradicionalnim finalom v Planici se je spustil zastor na 42. sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih, ki je bila za Anžeta Laniška z naskokom najuspešnejša doslej. Minule zime se bo 24-letni član SSK Mengeš seveda najbolj spominjal po bronasti kolajni, s katero je med februarsko-marčevskim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Oberstdorfu navdušil na srednji skakalnici.

Ob tem ne gre prezreti, da so se doslej le štirje slovenski smučarski skakalci na tem tekmovanju zavihteli na zmagovalni oder, z Laniškom in Rokom Benkovičem, svetovnim prvakom s 100-metrske naprave v Oberstdorfu 2005, pa kar dva prihajata iz mengeškega kluba.

»Žaba«, kakor pravzaprav vsi kličejo Anžeta, je nato na svetovnem prvenstvu vrhunsko pripravljenost potrdil tudi na veliki skakalnici pod Senčno goro, na kateri se je – tako kot Benkovič pred več kot šestnajstimi leti – izkazal še s petim mestom. Na tem položaju je dan pozneje končala tudi slovenska čestverica na moštveni tekmi, na kateri je bil Lanišek znova najboljši mož v ekipi.

Zaradi odpovedi norveške turneje je po Oberstdorfu sledil 18-dnevni premor, po njem pa še sklepno dejanje sezone na letalnici bratov Gorišek, na kateri je domžalski rekorder z 28., 26. in 14. mestom še trikrat poletel do točk za svetovni pokal.

Skupaj jih je v predolimpijski sezoni 2020/21 osvojil kar 775, s katerimi je v končni razvrstitvi kot najboljši Slovenec pristal na visokem devetem mestu. »Za menoj je lepa zima, ki je bila po drugi strani tudi naporna. Vidim, da pristop, ki sem ga ubral, prinaša rezultate. Upam, da bom nadaljeval v takšnem slogu in še bolj samozavesten odrinil v novo sezono,« je Lanišek, ki bo 20. aprila upihnil 25. svečko na torti za rojstni dan, potegnil črto pod svojo doslej najuspešnejšo sezono.

V minuli zimi sta na svojo veliko nadarjenost opozarjala tudi Anžetova mlajša klubska kolega Taj Ekart in Benjamin Bedrač. Ekart je na sklepni prireditvi alpskega pokala v Premanonu s 23. in 14. mestom še dvakrat skočil do točk, v skupnem seštevku tega tekmovanja, v katerem se ob mladih slovenskih skakalcih kalijo še upi iz Avstrije, Francije, Italije Nemčije in Švice, pa je končal na 17. mestu.

Taj je odlično tekmoval tudi na domačih preizkušnjah; na članskem državnem prvenstvu za pokal Argete v Planici je še ne 17-letni Komendčan zmagal, v konkurenci mladincev do 18 let pa si je priskakal naslov državnega podprvaka in si prislužil status mladinskega reprezentanta.

Na isti tekmi je na 100-metrski napravi v Planici nastopil tudi komaj 15-letni Benjamin Bedrač in med 55 skakalci zasedel zelo dobro 17. mesto. Na državnem prvenstvu do 16 let pa se je mladi Suhadolčan ovenčal s srebrno kolajno. Če bosta Taj in Benjamin nadaljevala v takšnem slogu, je pred njima zagotovo še nadvse svetla prihodnost.

Zaradi ukrepov proti širjenju zloveščega virusa so (naj)mlajši upi v minuli zimi ostali povsem brez tekem, so pa na različne načine trenirali, vzdrževali dobro pripravljenost in upali, da bodo tudi zanje sprostili ukrepe. Potem ko tega pozimi niso dočakali, se nadejajo, da se bodo razmere sčasoma toliko izboljšale, da bodo lahko tudi na tekmah pokazali, kaj vse so se že naučili.


Besedilo: Š. M.

Foto: Tadeusz Mieczynski


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi