Mengeš

JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

Analiza jesenskega dela prvenstva v regionalni ligi

Pretekli konec tedna smo z gostovanjem v Domžalah pri ekipi Ihana zaključili jesenski del prvenstva v Regionalni ligi. Prav ta zadnja tekma je bila pokazatelj vsega, kar je krasilo mengeško moštvo v jesenskem delu prvenstva. Kvaliteta, kompaktnost, borbenost, nepopustljivost, želja po zmagi in timski duh so značilnosti, ki jih moštvu priznavajo tudi tisti, ki so novince četrte lige pred prvenstvom uvrščali v boj za obstanek.
Pred prvenstvom so ekipo okrepili Mladen Džanan, Eric Asante Kutin, Žak Žan Tomažin, Gojko Umičević, iz domače mladinske vrste pa so se članom priključili Jan Tome, Urban Juras, Anže Jerič, Blaž Arh. Poškodbe so že pred začetkom prvenstva iz moštva začasno umaknile Janeza Šuštarja, Andraža Pustotnika in pozneje tudi Blaža Arha, zaradi študija v tujini pa so dobršni del sezone manjkali Arh Anže, Krpič Primož, Reven Jure. Premišljeno izbrane okrepitve, ki so bile izbrane ne samo zaradi kvalitete, ampak so se tudi karakterno takoj vklopile v ekipo, so vsekakor velika dodana vrednost. 

Trener Varga je oblikoval homogeno moštvo (povprečna starost moštva je 22 let), v katerem vsak igralec natančno vé, kaj mora početi v danem trenutku. Za razliko od lanskega leta ima še večjo širino igralskega kadra, kar je zelo pomembno v Regionalni ligi, kjer so vsi nasprotniki dobri in izenačeni. Igralci, ki ne začenjajo tekem in čakajo svojo priložnost na klopi, so enako pomemben del moštva. In prav ta klop, ki ima kvaliteto, letos kaže drugačno podobo kot v prejšnji sezoni. Trenerju je uspelo v svojih prizadevanjih po vzpostavitvi kolektivnega duha in borbenega pristopa k igri. Hkrati mu je uspel miks izkušenih ter mladih igralcev, ki z vsakim treningom in z vsako tekmo dodatno napredujejo. Ni kaj, trener je kljub številnim komentarjem t. i. kavč selektorjev, v vsakem trenutku vedel, kaj dela in se zanašal predvsem na delo in svoje fante. Številna in redna prisotnost na treningih ter trdo, kvalitetno delo so tudi v prihodnje edino zagotovilo za uspeh v spomladanskem delu prvenstva.

 

Jesenski del prvenstva lahko ocenimo z najvišjo oceno

  • Zasedamo 4. mesto, s samo petimi točkami za vodilnim NK Kolpa ter dvema točkama manj od Ihana in eno manj od Zagorja na 2. in 3. mestu. Edini smo premagali vodilni ekipi lige. Dali smo 24 golov (10 igralcev), kar nas uvršča na 4. mesto. Prejeli smo 16 golov, kar nas uvršča na 4. mesto. V fair playu smo na 4. mestu.
  •  

Več kot odlično za novince v ligi!

Analiza rezultatov v jesenskem delu sezone (doma in v gosteh ter skupaj)

Od 12 tekem smo sedemkrat igrali na domačem igrišču in petkrat gostovali. Na domačem igrišču smo štirikrat zmagali in doživeli tri poraze, na gostovanjih pa sploh ne poznamo poraza, dvakrat smo zmagali ter trikrat igrali neodločeno. Doma smo dosegli 16 golov (2.28/tekmo), v gosteh pa 8 (2.4/tekmo), doma smo prejeli 11 golov (1,57/tekmo), v gosteh pa zgolj 5 (1/tekmo). Samo na eni tekmi nismo dosegli gola (Trebnje op. prekinjena tekma in neizkoriščena 11-metrovka).

Že iz statistike je moč razbrati, da je trenerjeva filozofija usmerjena v dosego gola več, kot ga zabije nasprotnik. Hkrati pa je čvrsta obramba temelj uspeha in daje priložnost za največje orožje ekipe – protinapad in hitra tranzicijska igra. Od treh porazov najbolj bolita domača proti Trebnju, kjer smo v neregularni tekmi (v istem terminu je bila tekma prvoligaških ekip v Domžalah neodigrana) prejeli gol s pomočjo vetra, v nadaljevanju tekme (nov termin) pa zapravili številne priložnosti in celo najstrožjo kazen, ter tekma proti Beli krajini, v kateri smo pri vodstvu z 1 : 0 zadeli vratnico, kasneje pa zapravili priložnosti, za katere velja izrek »ali je to sploh (bilo) mogoče«.  

V tekmah z moštvi iz prve polovice lestvice (prvih 7), imamo zelo pozitiven rezultat. V šestih (6) tekmah smo trikrat zmagali (doma NK Kolpa, v gosteh NK Ihan, NK Cocta Kresnice), enkrat igrali neodločeno (v gosteh NK Trbovlje) in doživeli 2 poraza (doma z NK Zagorje, NK Trebnje ), z razliko v golih 11 : 8 (3 tekme doma, 3 tekme v gosteh) .

1/3

Timski duh je glavna odlika moštva

Tvorec mengeškega uspeha Veljo Varga

Statistika jesenskega dela prvenstva

 

Analiza doseženih in prejetih golov, v posameznih obdobjih tekem.

Obdobje tekme (min)

Sk

Nad   0–15

4

Nad 15–30

2

Nad  30–45

2

Nad 45+

0

DOSEŽENI GOL-I. polčas

8

Nad  45–60

4

Nad  60–75

8

Nad  75–90

4

Nad 90+

0

DOSEŽENI GOL-II. polčas

16

Skupaj-Dg-Tekme

24

 

 

Obdobje tekme

Sk

Nad  0–15

2

Nad 15–30

2

Nad  30–45

1

Nad 45+

0

PREJETI GOL-I.polčas

5

Nad  45–60

6

Nad  60–75

1

Nad  75–90

4

Nad 90+

0

PREJETI GOL-II. polčas

11

Skupaj-Pg-Tekme

16

Zanimiva je tudi analiza prejetih in danih zadetkov v posameznem polčasu tekem. V obeh primerih je razkorak med 1. in 2. polčasom odigranih tekem velik. Večino golov smo prejeli v drugem polčasu 11 od skupno 16 (69 %) od tega največ v prvih 15 minutah drugega polčasa (55 %). Gole smo zabijali ali takoj na začetku tekme – v prvih 15 minutah (4 oz. 17 %) ali pa v drugem polčasu (16 oz. 67 %). 

 

Za konec

Strah pred sezono je imel velike oči. Kljub ne najboljšemu začetku (2 domača poraza, neodločeno na gostovanju), ki je bil posledica neizkušenosti in predvsem pomanjkanja samozavesti, se je moštvo zbralo, marljivo treniralo, se uigralo in v nadaljevanju odigralo jesenski del brez napake. Ob normalnih pogojih za trening v naslednjih mesecih (mengeško blato ne bo ustrezno), zadostnem številu visoko motiviranih igralcev na treningih, se lahko nadejamo nadaljevanja »pravljice«. Jesenski izkupiček bo tako največja motivacija.

Gremo naprej, gremo do zmage!

 

Besedilo: Boštjan Marinko

Foto: Arhiv NK Labys Mengo 28

Oglejte si tudi