Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Uvajalno obdobje - ko gre otrok prvič v vrtec

Ko gre otrok prvič v vrtec je to težko obdobje tako za starše, predvsem mamo, ki je eno leto ves svoj čas namenjala samo otroku; težko pa je seveda tudi za otroka, ki je bil navajen pozornosti bolj ali manj enega človeka in to večinoma mame. Z vstopom v vrtec se mora otrok tako soočati s čustveno odcepitvijo od mame, ki mu je eno leto namenjala vso pozornost, navaditi pa se mora tudi na novo okolje, na vzgojiteljico in pomočnico ter ostale otroke v skupini.

Prvo in zelo pomembno vlogo pri uvajanju otroka v vrtec, najprej odigrajo starši. V njih mora dozoreti dejstvo, da gre otrok v vrtec. Le suveren in odločen starš bo lahko uspešen pri uvajanju. Če otrok zasluti najmanjše oklevanje in njihovo neodločnost, bo to izkoristil in poskušal izsiliti njihovo usmiljenje. Čas uvajanja je lahko v takem primeru zelo dolgotrajno. Starše zato vedno prosim, da nam otroka sami odložijo v naročje, ne da jih mi trgamo z njihovih rok. Slovo naj bo kratko in jedrnato. Tu pa nastopi druga zelo pomembna vloga, to je vloga nas zaposlenih. Naša naloga je, da se otrok v vrtcu počuti sproščeno, varno in ljubljeno. Moje vodilo pri uvajanju je, da otroku izkazujem veliko ljubezni, pozornosti, razumevanja in nežnosti.

Tako je izgledalo tudi prvi teden uvajanja v skupini Palčki. Na tleh smo imeli preproge, igrače, knjige, poslušali smo otroške pesmice, s pomočnico pa sva sedeli med otroki in jih crkljali. Ko so se počutili dovolj varne, so sami od sebe odšli od naju in začeli raziskovati sobo. Vsak otrok pa je osebnost zase, zato eni potrebujejo več pozornosti kot drugi, drugi jo potrebujejo kasneje, eni potrebujejo objeme in dotike, spet drugi ne. Pomembno je, da otroku prisluhnemo in mu s sočutnim odnosom pomagamo, da bo ta prehod iz domačega na novo okolje čim lažje sprejel in osvojil.

Pri jutranjem oddajanju otrok starše velikokrat slišimo, da rečejo svojemu otroku, da ga pridejo iskat takoj oziroma kmalu.  Pomembno je, da starši svojim otrokom govorijo resnico, torej, da jim povejo da grejo v službo.  Resnica naj bo na stopnji njihovega razumevanja. Otrok sicer še ne razume da ga pridejo iskat ob 15. uri oziroma po službi, razume pa, da ga pridejo iskat po določeni vrtčevski rutini, kot je to npr. popoldanska malica, kosilo, počitek… Le tako se gradi medsebojno zaupanje, ki je na dolgi rok še kako pomembno. Razvoj tega edinstvenega odnosa staršem omogoča, da vedno bolje prepoznavajo kaj si otrok želi, v katero smer se razvija, kaj zmore in česa ne, pri čem ga je potrebno spodbujati in vztrajati, kaj ga veseli,… Tesnejši stik, ki je temelj polnega in osrečujočega odnosa, se razvija v predanem, iskrenem in sočutnem odnosu.

Besedilo in foto: Mojca Zupančič, Vrtec Mengeš

Oglejte si tudi