Mengeš

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Rekordnih 111 stopničk za SSK Mengeš

Ko si je Aleš Selak, glavni trener pri Smučarsko-skakalnem klubu Mengeš, pred začetkom sezone 2015/16 za enega od ciljev zadal okroglih sto uvrstitev na zmagovalni oder, so ga nekateri zgolj čudno gledali. Toda njegovi varovanci drznega cilja niso le dosegli, ampak so ga celo še presegli; skupaj so namreč od konca maja do sredine marca na različnih tekmovalnih ravneh zbrali kar 111 stopničk.
Da bo tudi zadnji mesec zelo uspešen, je nakazal že Jure Močnik, ki je v začetku marca na 60-metrski skakalnici v Planici prepričljivo v svojo korist odločil tekmo za pokal Cockte. Le nekaj dni pozneje je v dolini pod Poncami zmago slavil tudi nordijski kombinatorec Leon Šarc, ki si je zanesljivo priskakal in pritekel naslov mladinskega državnega prvaka (do 20 let).

V konkurenci skakalcev do 20 let je 19-letni Kamničan pristal na osmem mestu, s katerim je dopolnil uspeh klubskega kolega Anžeta Laniška, ki se je ovenčal s srebrno kolajno. Na zmagovalni oder se je marca zavihtel še Alen Pestotnik, ki je na preizkušnji skakalcev za pokal Cockte v Bohinju osvojil prvo mesto med cicibani (do 9 let).

Zima se je sicer že po tradiciji iztekla z velikim finalom svetovnega pokala v Planici, na katerem so sodelovali trije člani SSK Mengeš. Anže Lanišek si je prav na zadnji tekmi z 29. mestom izbojeval še dve točki, v skupnem seštevku pa je med 77 skakalci iz 15 držav, kolikor jih je osvojilo točke, kot peti najboljši Slovenec z 232 točkami zasedel zelo dobro 25. mesto in si za prihodnjo sezono prislužil status člana naše reprezentance A. Ob tem kaže še pripisati, da je nadarjeni Domžalčan, ki je 20. aprila praznoval 20. rojstni dan, v posebni razvrstitvi smučarskih poletov prvo celo zimo med elito končal na 37. mestu.

V udarno slovensko moštvo se je prav za konec prebil tudi Matjaž Pungertar, ki pa se mu nastop na sklepnem dejanju v dolini pod Poncami ni izšel tako, kot si je zamislil. Tudi sicer bo poskušal 25-letni Vrhpoljčan minulo sezono, na katero se zaradi poškodbe gležnja in težav s hrbtom ni mogel pripraviti optimalno, čim prej pozabiti, si prizadeval v novem pripravljalnem obdobju premagati zdravstvene težave in prihodnjo zimo spet pričakati v vrhunski formi.

V izjemnem planiškem vzdušju je letos vidno užival tudi Leon Šarc, ki se je izkazal v vlogi predskakalca, potem ko je že v drugem poskusu poletel 200 metrov daleč. A je bil po besedah očividcev njegov polet vsaj še meter daljši. Tako je obetavni nordijski kombinatorec iz Kamnika že kot četrti član SSK Mengeš po Roku Benkoviču (z osebnim in klubskim rekordom 226 m), Matjažu Pungertarju (210 m) in Anžetu Lanišku (215 m) premagal »magično mejo« 200 metrov.

Konec marca so v klubu spravili pod streho redno sejo občnega zbora, na kateri je predsednik Matija Šarc ponovil že pred letom sprejeto odločitev, da po osmih letih odstopa s svojega položaja. Ker pa novega prvega moža SSK Mengeš (še) ni na obzorju, so navzoči člani dosedanjim organom podaljšali mandat do konca letošnjega septembra. Njihovo delo je pohvalil tudi mengeški župan Franc Jerič, ki je med drugim poudaril, da je izjemno ponosen na vse uspehe Selakovih varovancev.


Anže Lanišek - Žaba v Planici

Na koncu gre omeniti še, da Smučarsko skakalni klub Mengeš letos praznuje 20. obletnico ustanovitve. Jubilej bodo v klubu ovekovečili s krajšo prireditvijo, povezano s Srečanjem športnikov Slovenije, vse skupaj pa se bo odvijalo v sklopu dogodkov ob prazniku Občine Mengeš. Nogometni turnir na katerem bodo sodelovali slovenski smučarski skakalci, tekači na smučeh, biatlonci in drugi bo potekal od 16.45 do 19.30 ure, slovesnost ob 20-letnici pa bo ob 17.30 uri. Celoten dogodek bo potekal v sredo 8. Junija 2016 v Športnem parku Mengeš, v primeru slabega vremena pa v Telovadnici OŠ Mengeš in Kulturnem domu Mengeš.  


Besedilo: Miha Šimnovec

Foto: Andrej Marin, Anna Weber


Oglejte si tudi