Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Zbor članov MOD Sožitje 2019 in donacija knjig

V petek, 15. marca, smo imeli člani Medobčinskega društva Sožitje iz Mengša zbor članov, ki je potekal v Kulturnem domu v Grobljah.
Predsednica dr. Tatjana Novak je v uvodnem nagovoru pozdravila navzoče, posebej župana Občine Komenda, Stanislava Poglajna, in podžupana Občine Mengeš, Boga Ropotarja. Oba sta pohvalila delo društva, predsednice in prostovoljcev, staršev in skrbnikov, ki delujejo v okviru društva s skrbjo za osebe z motnjami v duševnem razvoju, ter poudarila vlogo občin, da pri delovanju društva finančno pomagajo glede na dane možnosti. Vsem članom sta zaželela uspešno delo še naprej ter čestitala za dan žena in materinski dan.

Program so popestrili Sončki, mlajša plesna skupina, s plesnima točkama pod mentorstvom Bernarde Rozman in Mateja Logarja.

Izvolili smo delovno predsedstvo, ki je vodilo zbor članov ter druge organe zbora članov. Sledilo je poročilo predsednice o delu društva v letu 2018 in plan dejavnosti društva v letu 2019. V društvo je bilo konec leta 2018 vključenih 493 članov, od njih 185 članov oseb z motnjami v duševnem razvoju. V letu 2018 so prostovoljci opravili 5587 zabeleženih prostovoljnih ur, ki pa jih je bilo verjetno še več. Program društva je tudi v letu 2019 namenjen vsem članom, tako mlajšim kot starejšim osebam z motnjami v duševnem razvoju, da v aktivnostih krepijo svoje sposobnosti ter ohranjajo psihofizično zdravje in dvigujejo raven kakovosti življenja, in ne nazadnje tudi ožjim in širšim družinskim članom, ki s podporo društva premagujejo situacije ob skrbi za otroke z motnjami v duševnem razvoju. Izpostavila je tudi vlogo družin pri ozaveščanju ožje in širše družbe za sprejemanje oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Program za leto 2019 vsebuje: izobraževanje, usposabljanje, ohranjanje zdravja in znanj (glasbena skupina Strune, ki igra na ullvilla inštrumente pod mentorstvom Stanke Kač, plesna skupina Face za starejše deluje pod mentorstvom Klemna Pirmana, plesna skupina Sončki za mlajše pleše pod mentorstvom Monike in Bernarde Rozman ter Mateja Logarja, skupino za samopomoč in skrb za starejše Optimistke vodi Breda Zlobko, bralne urice potekajo v Knjižnici Domžale pod mentorstvom Simone Glavan, Vilme Novak, Jurčka Nowakka in Marjane Plaznik, zimovanje – osamosvojitveni seminar v Ratečah za osebe z motnjami v duševnem razvoju vodijo Jurček Nowakk, Vilma Novak s spremljevalkami Jožico Mušič, Marjano Perko in Bernardo Rozman – izvedba z donacijo osmih Petrolovih servisov,  izobraževalni vikend seminar za družine, ki je aprila v Zdravilišču Radence, vodi Franci Rozman. Izobraževalni program v okviru Zveze Sožitje vsebuje vseživljenjsko učenje oseb z motnjami v duševnem razvoju ter izobraževanje in usposabljanje družin), predavanja (predavanje za starše na temo osebne asistence skrbi za starejše), rehabilitacijski programi (vadba pod mentorstvom Patricije Marolt, novinarsko-literarni krožek Kapljice pod mentorstvom Silve Drešar, plavanje Halliwick na Inštitutu za rehabilitacijo Soča v Ljubljani pod mentorstvom Ahmada Mazena, hipoterapija v Konjeniškem klubu Valentin Domžale pod mentorstvom Mete Pirnat Radovič, kineziološka terapija Gibalček pod mentorstvom Ane Valant, pohodništvo pod mentorstvom Metke Mestek), družabne dejavnosti (pustovanje v diskoteki Šporn, praznovanje dneva žena in materinskega dne ter obeležitev svetovnega dneva Downovega sindroma v okviru Zbora članov, piknik v Hiši na travniku v Dobu, spomladanski in jesenski družinski izlet ter izlet za starše, dobrodelni pohod Modrih novic na Sv. Primoža nad Kamnikom, novoletno praznovanje z obiskom in obdarovanjem dedka Mraza v KD Radomlje) in tekmovanja v okviru specialne olimpiade (regijske atletske igre, MATP).

Nadaljevali smo s finančnim poročilom in poročilom nadzornega odbora. Sledila je razprava o poročilih, razrešitev upravnega in nadzornega odbora, ki je deloval v letih 2015–2019, ter volitve novih odborov. Za mandatno obdobje 2019–2023 je bila kot predsednica društva znova imenovana dr. Tatjana Novak. Izpostavila je, da je uspešno delo društva delo vseh članov ter se vsem zahvalila za njihov prispevek društvu ter izrazila željo po uspešnem sodelovanju tudi v prihodnje.

V zaključnem delu se nam je pridružil Franz Kelih, direktor Mohorjeve družbe iz Celovca, ki je podarila Medobčinskemu društvu Sožitje za 4000 evrov knjig. Prevzem čeka je slavnostno potekal v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani januarja 2019, tokrat pa smo iz rok direktorja, g. Keliha, prevzeli še knjige. Akcija Podarimo knjigo poteka vse od leta 2002 v sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe z namenom krepiti medsosedske vezi med Avstrijo in Slovenijo ter skrbeti za negovanje slovenskega jezika in kulture med Slovenci doma in onstran meja Slovenije.

Predsednica se je g. Kelihu iskreno zahvalila za donacijo knjig ter mu izročila spominsko zahvalo in darilo. Ob tem je poudarila, da v društvu redno skupaj s Knjižnico Domžale že sedmo leto potekajo Bralne urice, na katerih mladi in odrasli člani društva z motnjami v duševnem razvoju ohranjajo in krepijo branje in pisanje ter s tem skrbijo za bralno kulturo. Predstavniki Bralnih uric so pod mentorstvom Simone Glavan in Vilme Novak predstavili svoje delo, brali so odlomke iz knjig, med njimi je za zaključek predstavitve Jaka prebral svoje razmišlajnje o odnosu ljudi do oseb s posebnimi potrebami.

Z zborom članov smo obeležili tudi svetovni dan Downovega sindroma, za katerega je značilna trisomija 21. para kromosomov ter s tem 47 kromosomov v vseh telesnih celicah in se obeležuje simbolično 21. marca. Prav tako smo namenili del druženja praznikoma mamic in žena, ki ju praznujemo 8. marca in 25. marca. Večer je minil v prijetnem druženju ob sladkih dobrotah, ki so jih pripravile mame, skrbnice, rejnice, za kar jim najlepša hvala.

Besedilo in foto: Metka Mestek in dr. Tatjana Novak

Oglejte si tudi