Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Spomladanski družinski izlet Medobčinskega društva Sožitje

Člani Medobčinskega Društva Sožitje Mengeš smo se na lepo sončno soboto, 19. maja, podali na težko pričakovani družinski izlet. Udeležba je bila nad pričakovanji, saj smo napolnili dva avtobusa.
Po avtocesti smo se preko Postojne, Pivke in Ilirske Bistrice pripeljali do Jelšan, kjer smo imeli prvi postanek in toplo malico. Po opravljenih mejnih formalnostih smo pot nadaljevali proti Reki do romarskega kraja Trsat, ki se nahaja na 135 m nadmorske višine. Obiskali smo najstarejšo cerkev na Hrvaškem, posvečeno Materi Božji. To je bazilika svete device Marije oz. Trsatske Gospe. Preko video posnetka smo se seznanili z zgodovino. Nastanek je povezan z legendo, ki govori o angelih, ki so odnesli hišo device Marije iz Nazareta in jo prinesli na Trsatski hrib, od tam pa v italijanski Loreto. Potem ko je hišica izginila s Trsata, je dala družina Frankopan na tem mestu zgraditi kapelo, pozneje še cerkev in frančiškanski samostan. Največja znamenitost je slika imenovana Mati milosti. Naslikana je na cedrovo desko, naslikal pa naj bi jo evangelist Luka.

Po ogledu smo se odpeljali do Opatije, starega hrvaškega mondenega letovišča, ki je bilo zelo pomembno v času Avstro-Ogrske. Po lepo urejenih ulicah, preko lično urejenih parkov smo odšli do obale, kjer smo se vkrcali na barko, ki nas je popeljala na panoramski izlet po Opatijski rivieri. Opatija je še sedaj mondeno turistično mesto, ki leži pod goro Učko. Dveurni ogled obalnih mest z morja je hitro minil, vožnja je bila vsem zelo všeč. Uživali smo na toplem soncu in se sprostili ob vožnji z barko. Po pristanku smo imeli nekaj časa, da smo si privoščili odličen sladoled in kavo ter se sprehajali ob obali, predvsem pa smo se imeli lepo. 

Za zaključek izleta smo se odpeljali na pozno kosilo in se v večernih urah, polni vtisov, vrnili domov.


Besedilo in foto: Metka Mestek 

Oglejte si tudi