Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Praznovanje 90-letnice in gasilska veselica z ansamblom Saša Avsenika

V jubilejnem letu, ob izteku 90-letnice ustanovitve, bomo to zaokrožili s prireditvami v zadnjem tednu avgusta. Najprej bo slavnostna seja ob našem jubileju, 30. avgusta 2023 v gasilskem domu v Loki. Tu bomo s stanovskimi tovariši obudili spomin na našo prehojeno pot.

Za zaključek praznovanja pa bo v soboto, dne 2. septembra 2023 slovesnost s naslednjim sporedom:

  • ob 16. uri pričetek sprevoda iz središča vasi pri kamnitem mostu do prireditvenega prostora v šotoru na športnem igrišču ob cesti Na gmajni. V sprevodu bodo sodelovali gasilci iz sosednjih društev, narodne noše in mažoretke ob koračnicah Mengeške godbe.
  • ob 17. uri nagovori, podelitev priznanj in odlikovanj v prireditvenem šotoru.
  • sledi blagoslov in izročitev svojemu namenu novega gasilskega vozila GVGP-1 na podvozju Ford Ranger.
  • ob 18. uri nastop ansambla Stopar kvintet.
  • ob 20. uri pa na oder prihaja Ansambel Saše Avsenika, ki bo poskrbel za zabavo do zgodnjih jutranjih ur.

Za jedačo in pijačo bo poskrbel kolektiv Toma prireditve Boštjan Zadravec s.p., domači gasilci pa za bogat srečelov.

Prireditev bo pod šotorom.

Prav prisrčno vabljeni s strani članov Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu.


Skok v zgodovino

Dne 30. aprila 1933 je bil v »Lukovi« gostilni v Loki pri Mengšu sestanek z delovnim naslovom: »ustanovitev prostovoljnega gasilskega društva«. Pobudo za ustanovitev je dal g. Josip Petrič, uslužbenec v gradu Jablje. Na njem je bil izvoljen 10-članski pripravljalni odbor mož v srednjih letih, ki so imeli srčno željo in voljo, da se ustanovi društvo, katero bo v pomoč vaščanom. »Izvoljeni so vzeli izvolitev v naznanje« je zapisano v zapisniku sestanka. Z resnim pristopom  so vodili aktivnosti vse do začetka avgusta, ko je bil za petek, dne 4. avgusta 1933 ob 20. uri sklican ustanovni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu, kateri je potekal v v prostorih gostilničarja Miha Habjana-Slamnikarja. Ob sami ustanovitvi je društvo štelo nad 50 rednih in podpornih članov.

Člani so že pred ustanovnim občnim zborom s podporo vaščanov pričeli z različnimi dejavnostmi, da bi si zagotovili finančna sredstva za nabavo motorne brizgalne in seveda mislili tudi na ureditev »doma«, kjer bo gasilsko orodje in oprema shranjena.

Tako so v svoji podjetnosti že 11. junija 1933 pripravili prvo veselico. Ta se je odvijala na Joževem vrtu, sredi vasi. Kot so zapisali takratni odborniki je prireditev zaradi modrosti in dobre organizacije bila zelo uspešna. Z nadaljnim prizadevanjem so zbrali dovolj sredstev za nakup motorne brizgalne Rossenbauer, katero so v nedeljo 13. avgusta 1933 izročili svojemu namenu na prireditvi pred Gregovo hišo, nasproti kamnitega mosta. Na že tretji prireditvi v letu ustanovitve, so v nedeljo 22. oktobra priredili vinsko trgatev, pri gostilničarju Mihu Habjani-Slamnikarju.

Seveda so z prirejanjem veselic nadaljevali, saj so jim prinesle kar nekaj prepotrebnega denarja da so poplačali dolg pri nabavi motorne brizgalne in nabavili še ostalo opremo in rodje za potrebe gašenja. Tako so s primernimi plakati vabili vaščane in okoličane na svoje prireditve. Primer takega vabila je za »vrtno veselico« 16. junija 1935.

Nekako se je duh vrtnih, gasilskih veselic, pa morda vinskih trgatev, ipd. obdržal še do današnjih dni. So se pa sčasoma spreminjale in prilagajale vsakokratnim pravilom in razmeram v družbi.


(vir: pgd-loka.si)

Oglejte si tudi