Mengeš

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Zbor članov AIA - Mladinskega centra Mengeš in 15. obletnica delovanja

V sredo, 27.3. je v AIA - Mladinskem centru Mengeš potekal zbor članov. Formalni del so popestrili naši hip hop plesalci, foto utrinki iz leta 2023 in pogostitev, ki jo je pripravila Elma Avdić, mlada podjetnica, ki se ukvarja s cateringom slaščic in toplih jedi.

Pa nekaj izvlečkov z zbora članov. AIA - Mladinski center Mengeš je bil ustanovljen leta 2009, dve leti kasneje pa smo podpisali pogodbo z Občino Mengeš in pričeli izvajati dejavnost mladinskega centra v sedanjem prostoru. Letos tako obeležujemo 15 let svojega delovanja.

V letu 2023 smo nadaljevali z uresničevanjem našega poslanstva in sicer spodbujanje mladih k aktivnemu sodelovanju, zagotavljanje avtonomnega prostora za uresničevanje njihovih idej, spodbujanje njihove kreativnosti in nudenje podpore in mentorstva, da ideje tudi uresničijo. Skrbimo tudi za integracijo marginalnih skupin mladostnikov. Naši dve najbolj pomembni načeli pri tem sta odprtost do idej in sprejemanje različnosti. V preteklem letu je z našim mladinskim centrom aktivno sodelovalo 42 prostovoljcev in pogodbeni sodelavci. Preko foto utrinkov smo se sprehodili čez dogajanje v letu 2023. Enkrat na mesec so se dogajali ženski krogi, do 2 x na teden različna predavanja in delavnice s področja osebnostne rasti, na temo moj sanjski poklic in moja sanjska življenjska pot, s področja zdravja in preventive, zanimiva popotovanja, ipd. Čez vikende smo organizirali rojstnodnevne animacije, med počitnicami aktivno počitniško varstvo, prvi teden v avgustu pa smo se podali na zabavno plesni tabor. Bogata je bila tudi naša plesna dejavnost. Tekmovalci so se udeležili mednarodnih tekmovanj, kot sta Zagreb international in Budimpešta international, kjer so dosegli odlične rezultate, organizirali pa smo tudi odprto plesno street dance tekmovanje, Pleš’. Nastopali so tudi na raznih prireditvah: na Živ žavu OŠ Mengeš in ob prihodu Dedka mraza, ipd. Pripravili smo tudi dve predstavi: plesno predstavo Madagaskar v juniju in decembra Božično predstavo Grinch. Organizirali smo razstave, literarni večer z mlado pesnico Zalo Marolt in otvoritev razstave Sanjarije.

V lanskem letu smo poleg različnih humanitarnih akcij in lutkovne predstave Trije prašički, organizirali velik dobrodelni koncert Življenje za Karolino, na katerem so pred polno dvorano Kulturnega doma nastopili znani slovenski pevci popularne glasbe. Kot partner smo sodelovali tudi v Laso-vem projektu Tokovi prihodnosti, v okviru katerega smo organizirali predavanje Umetnost javnega nastopanja in okroglo mizo Izzivi mladih in žensk v zeleni politiki. Še vedno pa poteka tudi Erasmus + projekt, ScaleUPcycling, v okviru katerega s partnerji s Cipra, Madžarske, Bolgarije in Španije gradimo spletno stičišče, z moduli in primeri dobrih praks s tega področja, AIA pa vodi pripravo digitalnega zemljevida, ki ga sestavljajo podkasti z zanimivimi akterji s tega področja, iz vseh naštetih držav, info grafike in »flip book«.


Foto: Anže Lustek

Tudi mladinski center je zaznamovala poplava, saj smo imeli uničen glavni prostor in kletne prostore. Kljub poplavljenemu glavnemu prostoru smo uspešno izpeljali naš program v manjšem prostoru mladinskega centra, preko spleta in v prostorih Knjižnice Mengeš. V januarju 2024 je Občina Mengeš zaključila sanacijo sten in tal, tako smo prostor spet lahko prevzeli v uporabo. Od takrat dalje poteka projekt Upcycling opreme mladinskega centra, v okviru katerega s pomočjo donatorjev, z mladimi, v okviru vikend praktičnih delavnic, sami prenavljamo opremo mladinskega centra in nadaljujemo z zastavljenim programom. Po končani prenovi planiramo organizacijo zaključnega dogodka, ki bo povezan tudi s 15. obletnico delovanja. Že sedaj lepo povabljeni!

Besedilo: Blanka Tomšič

Foto: Anže Lustek

 

 

Oglejte si tudi