Mengeš

DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Zanimiva popotovanja v AIA – Mladinskem centru Mengeš

Vsak mesec se v AIA – Mladinskem centru Mengeš odpravimo na zanimiva popotovanja po svetu. Tokrat nas je Zoran Furman popeljal na še turistično neodkrit delček sveta, v Kirgizistan in Uzbekistan. Povedal nam je:
»Ker sem prvič potoval po tem delu sveta, nisem imel velikih pričakovanj. Sem pa zelo hitro spoznal, da sem odkril košček sveta, kjer še ne poznajo masovnega turizma. Ljudje so še zelo prijazni, nasmejani in gostoljubni.

Potovanje sem začel v glavnem mestu Kirgizije - Bishkek, mestu, ki ga obdajajo številne gore. Sledil je obisk Karakol-a, mesta na vzhodnem delu jezera Issak-Kol.  Dva dni sem štopal naokoli in si ogledoval zanimivosti, kot so Dolina Skazka in zanimivi slapovi. Ker sem oba dneva štopal, sem imel priložnost spoznati zelo prijazne in nasmejane domačine. Iz Bishkeka je sledila dolga vožnja do mesta Osh, na zahodu dežele, kjer sem se izgubil med uličicami in stojnicami bazarja Jayma, enega najstarejših bazarjev v tem delu sveta.  Zgodaj zjutraj naslednjega dne sem obiskal živalski sejem, kjer prodajajo na stotine ovac, krav in konj.

Sledila je pot proti glavnemu mestu Uzbekistana, Tashkent, ki je zelo moderno in napredno mesto. Znano je po zanimivih postajah podzemne železnice, ki so bile zgrajene v času Sovjetske zveze.  Obiskal sem številna starodavna mesta, skozi katera so potovale karavane, po zgodovinski Svileni cesti-poti, ki je povezovala Evropo in Azijo. Samarkand, Bukhara in Khiva so mesta, katera so me povsem očarala s svojo arhitekturo«.

1/5

Foto Zoran Furman

Foto Zoran Furman

Foto Zoran Furman

Foto Zoran Furman

Foto Zoran Furman

Lepo povabljeni, da se nam drugič pridružite in virtualno odpotujete z nami. 

Besedilo in foto: Zoran Furman v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Oglejte si tudi