Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Rezultati fotografskega natečaja "Zgodbe naših mokrišč"

V občinah Mengeš, Medvode, Trzin in Vodice, ki so del območja LAS Za mesto in vas, se nahaja kar nekaj mokrišč, ki skupaj ustvarjajo mrežo dragocenih vodnih teles in nas bogatijo s svojo biotsko pestrostjo. Za dvig ozaveščenost o pomenu in bogastvu lokalnih mokrišč ter za dolgoročno ohranjanje teh redkih in posebnih delov narave je v okviru LAS projekta potekal fotografski natečaj »Zgodbe naših mokrišč«.

Na natečaj, ki je bil objavljen 24. junija 2019 in se je zaključil 24. oktobra 2019, je prispelo 70 fotografij, ki jih je poslalo 15 avtorjev. Fotografije je od 4. do 8. novembra 2019 ocenjevala 5-članska žirija, ki jo je imenoval Peter Ložar, župan Občine Trzin. Največ točk je prejela fotografija "Dolgolistna rosika", avtorja Jureta Slatnerja, druga je bila fotografija "Veliki spremljevalec med odlaganjem jajc" avtorja Erika Jurmana in tretja je bila fotografija "Paglavci pri obloženi mizi" avtorja Gorazda Bizjana.

Z avtorji 21 fotografij, ki so dosegle najvišje število točk (v preglednici na povezavi od št. 1 do št. 20), so bile sklenjene pogodbe o avtorskem delu za odkup fotografij. Najboljših 21 fotografij, tri najboljše fotografije (1., 2. in 3. mesto) ter fotografiji, ki sta prejeli pisni pohvali, pa bodo v januarju in februarju 2020 razstavljene v okviru potujoče razstave na območju partnerskih občin Mengeš, Vodice, Medvode in Trzin.

Fotografski natečaj je bil namenjen vsem, ki so želeli izraziti najlepše, najskrivnostnejše ali drugače posebne trenutke iz lokalnih mokrišč (živalstvo, rastlinstvo, pokrajino) in jih deliti z drugimi. K natečaju so bili vabljeni vsi (ljubiteljski) fotografi, ki poznajo ali so spoznali dragocena mokrišča na obravnavanem območju. Pri tem je organizator razpisa posebej pozval, da naj bodo obiski mokrišč odgovorni, s čim manj motenj narave.

Več informacij o rezultatih likovnega natečaja na spletni strani Lokalne akcijske skupine LAS Za mesto in vas oziroma na povezavi.

 

Besedilo: Tina Drolc

Vir besedila in fotografije: www.las-mestoinvas.si

Foto: Mokrišče v občini Mengeš

 

Oglejte si tudi