Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Priprave za gradnjo Športne dvorane Mengeš

V sprejetih proračunih za leto 2017 in 2018 je glavna prioriteta izgradnja Športne dvorane. Zaradi novega objekta v prostoru - vzhodnega prizidka Osnovne šole Mengeš, je potrebno obstoječi projekt ustrezno preprojektirati. Z gradnjo športne dvorane bodo učenci in učitelji končno pridobili ustrezne prostore za izvedbo pouka športa, občani in društva pa prostor za izvajanje organiziranega športa in rekreacije. Izgradnji športne dvorane bo sledila še zaključna faza prostorske preureditve Osnovne šole Mengeš, in sicer ureditev kuhinje in jedilnice v prostorih sedanje telovadnice.
Gradnja športne dvorane v Občini Mengeš je projekt, ki se je začel v letu 2009, ko sta Občina Mengeš in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije izvedli javni natečaj za izbiro najprimernejše variantne rešitve za gradnjo Nizko energetske večnamenske športne dvorane Mengeš. Izbrana je bila rešitev podjetja Studio Kragelj arhitekti d.o.o., ki so športno dvorano umestili na mesto obstoječih zunanjih igrišč. Med osnovno šolo in športno dvorano so predvideli izgradnjo parkirišč za obiskovalce in zaposlene. Ohranili so obstoječe zelene parkovne površine ter prostor na južni strani dvorane rezervirali za športna igrišča in tekaško stezo.

Po izbiri najprimernejše rešitve se je v letih 2010 pričelo s pripravo projektne dokumentacije, v letu 2012 pa je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. V tem času je občina pridobila kohezijski projekt vodooskrbe, vendar pa je morala za njegovo izvedbo založiti lastna sredstva. Zaradi tega je bil projekt izgradnje Športne dvorane prekinjen. Sredstva so bila v celoti povrnjena konec leta 2016, kar je pomenilo, da se projekt izgradnje športne dvorane lahko nadaljuje.

Zaradi prostorske stiske in pomanjkanja učilnic in kabinetov smo v letu 2016 začeli graditi vzhodni prizidek, ki bo dokončan do poletja 2017. Zaradi navedenega razloga je potrebno obstoječi projekt športne dvorane ustrezno preprojektirati s ciljem, da se športna dvorana ustrezno optimizira in prilagodi novim zahtevam EKO sklada za pridobitvi nepovratnih sredstev.

Po izdelavi projektne dokumentacije bo oddana vloga za gradbeno dovoljenje ter vloga za pridobitev nepovratnih sredstev in objavljeno javno naročilo za izbor izvajalca. Na občini pričakujemo, da se bo z gradnjo pričelo v začetku gradbene sezone 2018.

Športna dvorana bo v celoti namenjena potrebam osnovne šole, prilagojena pa bo tudi za organizacijo različnih šolskih športnih tekmovanj. Hkrati pa bo pomenila tudi novo priložnost za razvoj organiziranega športa v naši občini in možnost rekreacije naših občanov.

 
Besedilo in foto: Tina Drolc

 

Oglejte si tudi