Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Predsednik republike Borut Pahor obiskal Doma za starostnike sv. Katarine v Mengšu

V februarju, ob svetovnem dnevu socialne pravičnosti, je predsednik republike Borut Pahor obiskal Dom za starostnike sv. Katarine v Mengšu. Sprejela ga je Snežana Golob, direktorica doma, ki mu je prostore doma tudi razkazala. Stanovalci in zaposleni so mu pripravili prisrčen sprejem in ga povabili na jutranjo gibalno terapijo, nato pa na sproščen pogovor o življenju v domu za ostarele in izzivih v jeseni življenja. Med obiskom se mu je pridružil tudi Franc Jerič, župan Občine Mengeš.
Predsednik si je ogledal prostore doma in besede hvaležnosti naklonil vsem zaposlenim, ki nesebično skrbijo za dobro počutje stanovalcev: »V domu vlada čudovito vzdušje«. Hkrati pa je opozoril, da daljše življenje in spremenjena razmerja med mlado, srednjo in starejšo generacijo vplivajo na posameznike, družine in družbo nasploh ter zahtevajo veliko sprememb na številnih področjih. Zaradi staranja prebivalstva je zato potrebno sprejeti določene strukturne prilagoditve, ki bodo družbo ohranile vključujočo in bodo zagotavljale in povečevale kakovost življenja vsem generacijam tudi v prihodnje: »Mladi imajo zagon in znanje, ki je nenadomestljivo in zelo pomembno, vendar za uspešno in svetlo prihodnost potrebujemo modrost srebrne generacije in njihove dragocene izkušnje, iz katerih se lahko marsikaj naučimo. Znanje in modrost potrebujemo, da bomo ohranili mir in varnost za prihodnje rodove.«

Svetovni dan socialne pravičnosti je 20. februarja in nas opozarja na pomembnost sožitja med ljudmi, ne glede na starost, spol, raso, narodnost, vero, kulturo ali druge razlike.

V sproščenem pogovoru so stanovalci predsedniku republike povedali, da se v domu počutijo odlično in da zaposleni zanje lepo skrbijo. Zaposleni pa so povedali, da stanovalce spodbujajo k aktivnemu preživljanju časa, a se hkrati zavedajo, da potrebujejo tudi čas za počitek, druženje in dejavnosti, ki jih posebej veselijo.

V Domu za starostnike sv. Katarine v Mengšu, ki lahko sprejme do 60 stanovalcev, je povprečna starost 87 (sedeminosemdeset) let. Predsedniku so posebej predstavili sodoben koncept gospodinjskih skupin, ki mu pri delovanju sledijo stanovalci in zaposleni v domu. Ti posebno pozornost posvečajo starostnikom z demenco, zato je v sklopu doma nastala tudi posebna enota za starostnike v IV. stadiju demence, imenovana Oaza. Gre za inovacijo v slovenskem prostoru, v kateri ob 24-urni prisotnosti terapevti skrbijo za stanovalce z dejavnostmi, ki imajo poudarek na bazalni stimulaciji, vodni terapiji, aromaterapiji in muzikoterapiji.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da na svetu živi več kot 47.5 milijona ljudi z demenco, pri čemer predvidevanja nakazujejo, da se bo število v prihodnjih dvajsetih letih podvojilo. V Sloveniji je število obolelih ocenjeno na več kot 32.000, zanje pa skrbi približno 100.000 svojcev, zdravstvenih in socialnih delavcev in drugih. Več fotografij o obisku predsednika na spletni strani Urada predsednika in FB Borut Pahor


Besedilo: Tina Drolc
Foto: STA/Daniel Novakovič in Marko Kocjan

 

Oglejte si tudi