Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Zlati mladi mengeški folklorniki

Mladinska folklorna skupina Mengeš je zelo uspešno nastopila na državni reviji odraslih folklornih skupin, ki je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekala v soboto, 20. oktobra, v Žalcu. Na prireditvi z naslovom »Le plesat me pelji« se predstavijo najboljše folklorne skupine v Sloveniji. Revija poteka v dveh delih, najprej v Beltincih konec julija, drugi del pa jeseni v Žalcu. V tej sezoni je status prvokategornikov oziroma najbolje ocenjenih skupin v tristopenjskem ocenjevanju (območno, regijsko, državno sito) prejelo 17 skupin, ki so jih na sedmih regijskih srečanjih izbrali državni selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in dr. Urša Šivic.
Nastopili smo s spletom Frižekson, izbranih plesov iz zahodne Koroške, natančneje iz Ziljske doline v koreografiji dr. Tomaža Simetingerja in v glasbeni priredbi Klemena Bojanoviča. Frižekson je slovenska izpeljanka nemškega pozdrava »Frisch und g'sund«, s katerim so odrasli na Koroškem in drugih severnih delih slovenskega etničnega ozemlja na dan nedolžnih otročičev (28. decembra) hodili od hiše do hiše in že pred novim letom želeli srečo in zdravja. Šego spremlja tepežkanje, pri tem naj bi življenjska moč in rodnost iz šibe prehajala na ljudi. Skupina je znova navdušila z energičnim nastopom in dvignila razpoloženje v dvorani.

Po nastopu vseh skupin je napetost v dvorani naraščala, saj so se skupine lahko potegovale za zlato plaketo s pohvalo v različnih kategorijah, ki jih podeljuje strokovna žirija v sestavi: Klavdija Žabot, Evelin Semeši in Daniel Leskovic. Novost letošnjega srečanja pa je bila še nagrada občinstva, saj so vsi gledalci v dvorani ob vhodu prejeli glasovalni listič in ga v premoru oddali v glasovalno skrinjico.

Za glasbeno priredbo in izvedbo je Mladinska folklorna skupina Mengeš prejela zlato plaketo s pohvalo. Strokovno žirijo so torej najbolj navdušili naši izjemni glasbeniki Klemen Stopar, Rok Stopar, Blaž Stopar in Marjeta Banko, ki so nadgradili in obogatili glasbeno priredbo avtorja Klemena Bojanoviča. Čestitke!

Najprestižnejšo nagrado za najboljšo predstavo v celoti in tudi nagrado občinstva pa je prejela FS Klas iz Horjula v koreografiji z naslovom Dušo za vesele gosli, v kateri so se lotili interpretacije Cankarjevega Kurenta.

Besedilo: Boštjan Svete

Foto: Janez Eržen, JSKD

Oglejte si tudi