Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

V tednu splošnih knjižnic vabljeni tudi na dogodke v Knjižnico Mengeš

Od ponedeljka, 15. novembra 2021, do sobote, 20. novembra 2021, poteka Teden slovenskih splošnih knjižnic. Številni dogodki se bodo zvrstili tudi v Knjižnici Domžale, matični knjižnici in njenih enotah. V Knjižnici Mengeš bodo potekali različni dogodki celoten mesec november, vsak torek potekajo Pravljične urice za predšolske otroke, v ponedeljek, 22. novembra 2021, bo potekala igrana predstava Pustolovščina Bibi in Guštija za predšolske otroke (AIA Mladinskem centru Mengeš), v sredo, 24. novembra 2021, bo potekala ustvarjalno delavnico za odrasle z naslovom Izdelovaje adventnih venčkov z Uršo Janežič – Mom's (obvezne prijave) ter v četrtek, 25. novembra 2021, ustvarjalno delavnico za predšolske otroke Čarobni advent (obvezne prijave). V Knjižnici Mengeš je v mesecu novembru na ogled slikarska razstava Cirila Porenta – Raznolikost likovnega izraza.

Knjižnica Domžale deluje na območju bivše občine Domžale, torej na območju občin Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin. V omejenih občinah delujejo krajevne knjižnice, Knjižnica Ihan in bibliobus. Ob Tednu splošnih knjižnic so v Knjižnici Domžale pripravili anketo, s katero bi radi pridobili dragocena mnenja uporabnikov knjižničnih storitev.  Zanima jih, kakšna je bralna kultura na območju, Knjižnice Domžale. Prosijo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketni vprašalnik. Anketa je dostopna tukaj.

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 19. novembra 2021, zaključil z Dnevom splošnih knjižnic. Na ta dan bodo podeljene nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce. Nagrajence in njihove projekte, ki jih je komisija izbrala med petnajstimi prijavami, bodo na ta dan podrobneje predstavili na dogodku, objavljenem na spletni strani www.knjiznice.si.

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki so dostopne vsem prebivalcem in svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu. Splošne knjižnice imajo pomembno vlogo v življenju vseh  članov družbe, da razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela ter pridobivajo dodatna znanja o aktualnih temah v družbi. Tudi v času epidemije se trudijo za čim večjo dostopnost gradiva. Splošne knjižnice so prisotne v 274 krajih po Sloveniji ter s 13 bibliobusi na več kot 700 postajališčih dostopajo do svojih članov. Prisotnost knjižničarjev v domačih okoljih prebivalcev je med njimi ustvarilo zaupanje, ki ga izkazujejo z redno uporabo storitev knjižnic in z naklonjenostjo do dela knjižničarjev.

Branje  pripomore k boljšem spominu in osredotočenosti, k razvoju domišljije in nenazadnje tudi k sprostitvi. Številne knjižnične zbirke so v knjižnicah namenjene določenim ciljnim skupinam, tudi ranljivim skupinam, kot so starejši, slepi in slabovidni ter vsem tistim, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen oziroma jim branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdejo časa za branje. Ti lahko izbirajo med pestro ponudbo zvočnih knjig, ki so preko knjižnic v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa kot zgoščenke v prostorih vseh splošnih knjižnic.

 

Knjižnica Mengeš – dogodki v novembru

Pravljične urice - za predšolske otroke od. 3. leta dalje; vsak torek v mesec ob 17.00, v knjižnici Mengeš.

Pustolovščina Bibi in Guštija – igrana predstava za otroke od 3. leta dalje; ponedeljek, 22. novembra, ob 17.00, v AIA Mladinskem centru Mengeš.

Izdelovanje adventnih venčkov z Uršo Janežič – Mom's – ustvarjalna delavnica za odrasle; v sredo, 24. novembra, ob 17.00, v Knjižnici Mengeš.

Čarobni advent – ustvarjalna delavnica za otroke od 3. leta dalje; v četrtek, 25. novembra, ob 17.00, v knjižnici Mengeš.

Slikarska razstava Cirila Porenta – Raznolikost likovnega izraza; v mesecu novembru, v knjižnici Mengeš.

 Prav tako vabljeni na spletne dogodke, ki jih organizira Knjižnica Domžale.

 

Oglejte si tudi