Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Uvrstitev članic Likovnega društva Mengeš na državno razstavo in prejem certifikata kakovosti

18. marca 2022  je bila v galeriji v Vili Bianci v Velenju otvoritev razstave Osnovne tehnike in Grafike Zlata paleta 2022. Likovno društvo Mengeš vsako leto sodeluje na državnem tekmovanju v projektu  za Zlato paleto, ki ga razpiše Zveza likovnih društev Slovenije. Razpisani so štirje različni tematski sklopi. Osnovne tehnike in Grafike, Klasično slikarstvo, Sodobno slikarstvo in Fotografija ter Kiparstvo.   Letošnje tematike so: Razmerja, Avtohtonost in  Olimpijada.

V  prvi sklop Osnovne tehnike in Grafike so se  na omenjeno razstavo uvrstile: Binca Lomšek, Marjana Tavčar in Helena Testen.  Sodelovalo je 18 društev za osnovne tehnike in 12 na grafikah. Prispelo je 88 likovnih del tematskega sklopa osnovne tehnike in 55 del grafike. Tričlanska strokovna komisija je za razstavo izbrala 32 del  osnovne tehnike in 26 grafičnih del. Zveza likovnih društev Slovenije je v Vili Bianci v Velenju podelila 23 priznanj in 9 certifikatov kakovosti za osnovne tehnike in 19 priznanj in 7 certifikatov za grafike. Binca Lomšek  je za grafiko »Uršula« v tehniki suha igla prejela priznanje. Avtorica je ponazorila motiv avtohtonosti slovenskega pusta , ko je upodobila je čarovnico Uršulo z znanega cerkniškega karnevala. Marjana Tavčar se je uvrstila s svojim likovnim delom v tehniki tuš z naslovom »Debata« in je prejela priznanje. Avtorica  je z risbo prikazala debato v slovenskem parlamentu. Helena Testen se je uvrstila z grafiko »Najlepše je doma« v tehniki jedkanice, kjer nageljni simbolizirajo naravno lepoto naše dežele in kamorkoli gremo, ugotovimo, da je najlepše doma.  Za svojo grafično delo je prejela nagrado certifikat kakovosti.  Vsem trem iskreno čestitamo za uspeh.

Strokovne mnenje in vodenje po razstavi je podal mag. Zoran Poznič, ki je bil predsedujoči član tričlanske strokovne komisije. Poudaril je, da celoletni nabor prispelih del na natečaj za Zlato paleto 2022 kaže dobre rezultate, tako na področju razumevanja likovne teorije, kot tudi vsebine likovnih del samih. Letošnji nabor grafičnega polja pa presenetljivo postavlja kot enega najbolj kvalitetnih segmentov celotne vizualne produkcije  ljubiteljskega polja na slovenskem.

Nagrajena dela se lahko postavijo ob bok komurkoli in kjerkoli, tako,  da strokovna komisija s ponosom ugotavlja, da se večletno poglobljeno delo obrestuje. Vsem avtoricam in avtorjem , ki so bili nagrajeni je iskreno čestital in jim zaželel še veliko tiskarskih podvigov in naj jim bodo priznanja vzpodbuda za še kvalitetnejša likovna dela.    

Besedilo in foto: Helena  Testen

 

Oglejte si tudi