Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Sprehod ob Pšati 2022

Galerija na prostem »Sprehod ob Pšati«C

»Sprehod ob Pšati« ali galerija na prostem je naš tradicionalen dogodek. Na dogodek, ki ga organiziramo člani Likovnega društva Mengeš vsako leto v mesecu juniju, povabimo slikarje, ljubitelje slikanja iz drugih slovenskih društev, župana  idr.  Letos so se odzvali likovniki, slikarji  iz  društva Starosa iz Pirana, iz Likovnega društva Laško, člani društva Liki iz Kisovca,  člani društva Lila iz Litija in slikarji iz Trbovelj. Ker smo letos sodelovali z AIA Mladinskim centrom Mengeš in Zavodom Revivo, ki se ukvarjajo z raziskovanjem vodotokov slovenskih rek, potokov in ohranjanjem vodnih ekosistem, je bila to za nas spodbuda za ustvarjanje novega projekta v povezavi s to ekološko temo. Na velika platna smo člani Likovnega društva naslikali motive potoških, reških živali: sive čaplje, žabe, race, kačje pastirje, potoškega raka,  vodomca.

 V Staretovem drevoredu so se med drevesi pod dišečimi lipovimi krošnjami razobešena platna v modro zelenih odtenkih lepo zlila in prepletla z naravo.

V priljubljenem drevoredu ob potoku Pšata, kjer je senca, mir in kjer nežno pihlja veter, smo za vse udeležence slikanja postavili trideset slikarskih stojal, na katerih so bila razstavljena različna slikarska in  likovna dela. Nad razstavo na prostem in scensko postavitvijo potoških živalic so bili navdušeni povabljeni gostje in mimoidoči. Vzbudila je pozornost, saj se je za kratek čas ustavilo marsikatero oko in je občudovalo naše umetnine. Obiskal nas je tudi župan, g. Franc Jerič, predsednica društva AIA, ga. Blanka Tomšič, in predstavnica Zavoda Reviva, ga. Eva Horvat,  ki so pohvalili naš celoten dogodek.  

Na ogled so bila postavljena tudi kiparska in fotografska dela našega člana, umetnika Lojzeta Burje. Bera umetnin je bila velika, presenečenj tudi kar nekaj.  

Udeleženi slikarji  smo na samem dogodku ustvarjali na omenjeno tematiko. Uživali smo in slikali živali v in ob vodi. Zaključek in namen ustvarjanja bo ob koncu leta predvidena naša skupna razstava. Presenetil pa  nas je tudi predlog  predstavnikov  zavoda, ki se zavzema za ohranitev in čistost naših  potokov in rek, da bi  v prihodnje  sodelovali z našo razstavo teh velikih platen na zanimivih krajih oziroma ob rekah, potokih.

Pozno popoldne smo se vsi sodelujoči člani z lepimi vtisi poslovili od slikarjev s toplimi besedami in zagotovilom, da se drugo leto zopet vidimo na istem mestu.

Besedilo: Helena Testen

 

Oglejte si tudi