DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Regijsko srečanje najboljših folklornih skupin Gorenjske

Mengeš je v začetku maja v kulturnem domu gostil najboljše folklorne skupine Gorenjske na regijskem Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin. Na podlagi nastopov na območnih srečanjih strokovna spremljevalka JSKD izbere skupine, ki pokažejo največ izdelanih plesnih, pevskih, glasbenih in kostumskih prvin, ki jih znajo povezati v celovit nastop.

Na letošnjem srečanju so se predstavile Folklorna skupina Ajda iz Besnice, Folklorna skupina Bled, Folklorna skupina Kamnik, Folklorna skupina Triglav iz Srednje vasi v Bohinju, Mladinska folklorna skupina Karavanke iz Tržiča, Folklorna skupina Sava Kranj, Akademska folklorna skupina Ozara Kranj, Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana in domača Mladinska folklorna skupina Mengeš.

Mladinska skupina je v sklopu praznovanj 50-letnice od začetkov delovanja folklorne dejavnosti v Mengšu iz bogate zakladnice vzela splet mengeških plesov avtorice Brede Kurzweil in jih pod vodstvom Boštjana Sveteta nekoliko prilagodila svojemu slogu in načinu interpretacije. Nova je tudi glasbena priredba, ki jo je za glasbeni sestav harmonike, violine, klarineta in kontrabasa pripravil Klemen Stopar.

1/4

Glasbeniki Mladinske FS Mengeš

AFS France Marolt

FS Sava Kranj

Grabčev ples

Strokovna spremljevalca srečanja dr. Tomaž Simetinger in Klemen Bojanovič sta na podlagi vseh regijskih srečanj po Sloveniji naredila izbor najboljših skupin, ki se bodo predstavile na državnem Maroltovem srečanju v Žalcu. Tudi letos se je na državno srečanje uspelo uvrstiti našim mladincem.

Čestitke plesalcem in glasbenikom in seveda lepo vabljeni na državno srečanje, ki bo v soboto, 10. junija 2023, v Žalcu.

Besedilo: Boštjan Svete

Foto: Andraž Gregorič

Oglejte si tudi