Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Razstava slikarskih del "Mesto Mengeš"

Člani Likovnega društva Mengeš smo se to poletje lotili slikanja znamenitosti »Mesta Mengeš«. Naša ideja se je uresničila z zavedanjem, da je bilo naše Likovno društvo ustanovljeno prav v Mengšu, saj je Občina Mengeš omogočila prve prostore za ustvarjanje v Zajčevi vili. Kasneje pa smo dobili novejši in ogrevan prostor blizu občinske stavbe.

Arhitekturne, etnološke in zgodovinske zanimivosti Mengša smo prikazali s slikarskimi potezami, vsak na svoj umetniški, unikatni izrazni način.

V prostore Občine Mengeš smo na ogled postavili 20 slikarskih del. Že v spomladanskem času smo se z mentorjem Lojzetom Kalinškom sprehodili po delu Mengša od Staretovega drevoreda do župnijske cerkve sv. Mihaela.

V foto objektiv smo ujeli nekatere znamenitosti mesta. Oko je s fotografij preneslo zasnove na platno.  

Nastala so zanimiva slikarska dela z različnimi motivi: župnijska cerkev sv. Mihaela s samostojnim stoječim zvonikom, kamnita obokana vrata v gotski široki zvonik, Matičkova šterna, Kulturni dom Mengeš, vrata v stavbo znane tovarne Melodija Mengeš, ulica do župnijske cerkve, grajska vrata v Oranžerijo, grad Jable, detajl krstilnice in detajl stropne poslikave v župnijski cerkvi (delo arhitekta Jožeta Plečnika), smučarska skakalnica, kužno znamenje, Ogrinovo znamenje, vedute Mengša idr.

Leta 2004 smo Mengšani praznovali 850. obletnico omembe kraja. Iz ohranjenih virov se stari mengeški grad in po njem tudi naselbina piše kot Meingosburg, kar kaže, da je nastalo iz nemškega osebnega imena Meingo.

Razstavo smo postavili na ogled 28. 10. 2022.

Lepo vabljeni na ogled naše slikarske razstave v prostore Občine Mengeš v času uradnih ur Občine.   

Besedilo in foto: Helena Testen

Oglejte si tudi