Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
13°C
PET.
28°C
14°C
Oceni objavo

Predstavitev delovanja Likovnega društva Mengeš v Knjižnici Domžale

Likovno društvo Mengeš je sodelovalo v projektu »Kulturna društva se predstavijo« pod okriljem Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) IO Domžale. Svoje delovanje so člani društva predstavili v torek, 28. 2. 2023, v Knjižnici Domžale. Dogodka so se med drugim udeležili župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, predsednica Zveze kulturnih društev Domžale Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale Matej Primožič in predsednica Likovnega društva Mengeš Helena Testen.

Za obiskovalce so člani Likovnega društva Mengeš pripravili priložnostno razstavo slikarskih, kiparskih in grafičnih likovnih del, ki so nastala v zadnjih letih.

Zbrane je v uvodu pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, v nadaljevanju pa je predsednica Likovnega društva Mengeš Helena Testen predstavila delovanje društva skozi njegovo 27-letno obdobje, kolikor časa društvo deluje. Orisala je najpomembnejše mejnike društva in poudarila, da ima zasluge za razvoj, izobraževanja in ohranitev kakovosti mentor društva  likovni pedagog, slikar in fotograf prof. Lojze Kalinšek, ki jih likovno usmerja in vodi zadnjih trinajst let. Kakovost del članov društva potrjujejo številne nagrade in priznanja.

V nadaljevanju je magistrica akademskega slikarstva Mira Resnik ob projekciji grafičnih listov velikega formata članov Likovnega društva Mengeš strokovno in obširno predstavila likovni projekt društva pod naslovom »Moje drevo«. Za to nalogo je bila izbrana grafična tehnika linorez velikega formata, kar je članom predstavljalo dodaten izziv pri izdelavi matrice in v končni fazi grafičnih odtisov.

Podpredsednica Likovnega društva Mengeš Emanuela Rodica pa je zbranim predstavila projekt društva »Galerija na prostem – Sprehod ob Pšati«. Opisala ga je kot tradicionalni dogodek, ki se odvija vsako leto v mesecu juniju. Nanj povabijo ljubiteljske slikarje drugih slovenskih likovnih društev, predstavnike občine in druge. Poudarila je uspešno sodelovanje z AIA Mladinskim centrom Mengeš in Zavodom Revivo, ki se ukvarja z raziskovanjem vodotokov in ohranjanjem vodnega ekosistema, kar je bila za likovnike spodbuda za ustvarjanje novega projekta v povezavi s to temo. Del realizacije tega projekta so bila v Staretovem drevoredu izobešena platna velikega formata z naslikanimi potoškimi živalmi.

Predstavitev se je zaključila s sproščenim druženjem obiskovalcev s člani Likovnega društva Mengeš.


Besedilo: Estela Podgoršek 

Foto: Lojze Burja

Oglejte si tudi