Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Polnost praznine

 Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (v nadaljevanju JSKD) vsaki dve leti razpiše temo za regijsko oz. državno likovno razstavo. Razpis je namenjen predvsem spodbujanju ljubiteljske vizualne ustvarjalnosti. Tema letošnjega razpisa je Polnost praznine. Ljubiteljskim vizualnim ustvarjalcem razpisana tema vzbuja izziv, ustvarjalnost ,radovednost in željo po nadgrajevanju vizualno-likovnega znanja.

Razpis je državnega značaja, JSKD najprej organizira regijska ocenjevanja vizualnih del in regijske razstave, najboljša dela pa predstavi in nagradi na razstavi državnega nivoja.

V okviru regije Gorenjska je tako JSKD, Območna izpostava Domžale, organizirala ocenjevanje prispelih del in regijsko razstavo, Polnost praznine. Razstava je bila postavljena v Galeriji Domžale, s slovesno otvoritvijo in podelitvijo regijskih priznanj 25.septembra 2023. Razstava je potekala do 7.oktobra 2023. Selektorica je bila kustosinja in umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

Zbrane ustvarjalce in obiskovalce je pozdravila vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar, selektorica Anamarija Stibilj Šajn je z njimi delila svoje misli o izboru in razstavljenih delih. Razstavo je uradno odprl podžupan Občine Domžale, Matej Primožič.

Na razpisu JSKD Polnost praznine je sodelovalo tudi Likovno društvo Megeš. Na regijsko razstavo sta se uvrstili dve naši članici, Špela Magister in Emanuela Rodica.

Špela Magister se je na Regijsko razstavo uvrstila z delom Kontinuum, pri katerem je s črnino in različnimi sivinami zelo uspešno ponazorila stalnost ponavljanja tako v našem notranjem kot zunanjem svetu. Kot je zapisala kustosinja Anamarija Stibilj Šajn, Špela Magister v njenem delu »z ostrinami in zabrisanostjo, osvetljenostjo in osenčenostjo vzpostavlja tako prostor kot oblike » (Zgibanka JSKD Regijska tematska razstava 2023, Gorenjska).

Emanuela Rodica v svojem delu uspešno simbolizira svobodo leta ptice, ki plete gnezdo prihodnosti kot metaforo prostora v katerem se bo posameznik ugnezdil v prihodnosti. Anamarija Stibilj Šajn pa meni, da Emanuela »fizično razmeji slikovno polje  in ustvari dva strukturalno različna prostora, v kateri naseli izbrani obliki« (Zgibanka JSKD Regijska tematska razstava 2023, Gorenjska).

Obema avtoricama Likovno društvo Mengeš iskreno čestita. Vse priznanje pa tudi ostalim avtoricam oz. avtorjem Regijske razstave.  

Besedilo: Mira Resnik

Oglejte si tudi