DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Kajuh sem jaz

V sredo 17. aprila smo v kulturnem domu v Mengšu z monodramo Kajuh sem jaz proslavili Dan upora in se spomnili talcev na Zalokah. V glavni vlogi je nastopila gledališka in filmska igralka Inti Šraj. Avtor predstave in režiser je Darko Nikolovski.

Predstava se je začela s prikazom trenutka, ko je hišo, v kateri je po dolgotrajnih pohodih Štirinajste divizije pesnik za trenutek zaspal, napadla Nemška patrulja. Ob napadu je, še ne popolnoma prebujen, tolažil domače, da bo vse v redu in planil proti vratom. Tam so ga doleteli streli.

V kratkih trenutkih minevanja življenja so, tako v predstavi, njegove misli podoživele njegovo kratko življenje. Skozi besede in skozi pesmi so nas vodile skozi njegove najpomembnejše trenutke. Izvedeli smo, kako je že v rani mladosti začutil brezup delavskega življenja, čutili grenkobo, ko so ga zaradi njegovih prepričanj izključili iz gimnazije, občutke izgnanstva tik pred vojno, naivnega poskusa branjenja domovine ob napadu Nemške vojske in pretepanja v zaporu. Ter potem, kako je v Ljubljani, kamor se je zatekel, deloval v Osvobodilni fronti, se zaljubil in poročil. Kako je njegova žena v Italijanskem zaporu izgubila nerojeno dete. Takrat je napisal svojo najlepšo poezijo. Podoživeli smo tudi njegovo neomajno voljo in zavzetost v kulturniškem delovanju v partizanih, izdajo edine pesniške zbirke v 38 izvodih  in napore pri prebijanju štirinajste divizije.

Na koncu, ko je igralka vstala, si počasi snela titovko z glave in razpela svoje lase, smo začutili, kako je Kajuh skozi pesmi subtilno nagovarjal moško hrabrost in odločnost ter žensko energijo in tenkočutnost.

1/2

Inti Šraj v vlogi Kajuha

Režiser Darko Nikolovski

Monodrama je trajala približno eno uro. Hvala lepa vsem, ki ste napolnili dvorano. Hvala občini Mengeš za sodelovanje. Hvala delegacijam osamosvojitvene vojne, gasilcem, tabornikom in praporščakom ter častnemu občanu za podporo.

Po prireditvi se je v naši domači hiši razvila razprava o tem, kako pomembno je poznati zgodovino za pravilno odločanje v sedanjosti. Kajti vedno obstaja nevarnost, da sem nam kruta zgodovina ponovi. K temu poznavanju smo dodali en kamenček.

Besedilo: Mirjan Trampuž, ZB NOB Mengeš

Foto: Irena Trampuž


Oglejte si tudi