Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

" BRONASTO DRUŠTVO, ZLATA LEONIDA IN SREBRNA BINCA" V LETU 2015

Lansko leto je bilo za naše društvo zelo uspešno, saj smo vse planirane aktivnosti izvedli in plan celo presegli, nismo pa pričakovali, da bo "društvo BRONASTO, Leonida ZLATA in Binca SREBRNA«.
Tudi v lani smo sodelovali v projektu Zveze likovnih društev Slovenije «Zlata paleta«, tako je bilo skozi vse leto izvedeno pet tematskih razstav in zaključna razstava del, ki so na teh razstavah prejela certifikat kakovosti. Eno od tematskih razstav »Risbo in grafiko« smo organizirali v Kulturnem domu Mengeš marca lani. To sodelovanje daje društvom, vključenim v ZLDS, vedno nove izzive. Tako smo lani dosegli skoraj nedosegljivo. Na petih tematskih razstavah so naši člani  prejeli 5 certifikatov kakovosti in se uvrstili v izbor za posamezne razstave  tudi z 12 likovnimi deli. Na zaključni razstavi del, ki so prejela certifikate kakovosti, so bila dela Leonide Goropevšek «Flaše«- prejela je Zlato paleto  in »Sanje«, Bince Lomšek  »Kje si zombi« - prejela je Srebrno paleto in   »Zapeljivke«  ter Irene Novak  »Žabica«. Letos prvič je ZLDS točkovala uspešnost posameznih društev glede na oddana in nagrajena likovna dela, pri čemer je naše društvo za las zgrešilo drugo mesto  ter prejelo Bronasto plaketo.

Naša foto sekcija je vse bolj aktivna, tako je lani pripravila  fotografsko razstavo dveh članic Bince Lomšek in Miomire Šegina z naslovom   »Različnost pogledov« v Kulturnem domu v Mengšu, ocene razstave so bile izjemno pozitivne. V novembru je društvo pripravilo skupinsko fotografsko razstavo z naslovom »Spomini na poletje«,  na razstavljenih  fotografijah so obiskovalci  opazili precejšen napredek. S svojimi fotografijami sodelujemo tudi na različnih fotografskih natečajih, tako je nagrado Knjižnjice Otona Župančiča   za fotografijo mednarodnega fotografskega natečaja »Svetloba« prejel Lojze Burja,  Binca Lomšek pa se je  uvrstila izmed več kot 200  fotografij s fotografijo »Kam gre sonček?«  na XVI. Celjsko fotografsko razstavo.

Na projektu »Ikone« je sodelovalo 18 članov društva, razstavo  smo postavili maja v Kulturnem domu Mengeš. Društvo s svojimi likovnimi deli gostuje tudi v drugih krajih, lani je tako svojo »Jesen« postavilo na ogled v Galerijo mestne knjižnice Grosuplje, svoje »Ikone« je v oktobru  razstavilo v Domu starejših občanov Lj.Moste-Polje. V tej hiši pa je postavil samostojno razstavo  svojih slik  tudi Lojze Burja in bo na ogled do konca januarja 2016. Lojze Burja, ki  vsestranski umetnik,  je lani postavil razstavo svojih kipov in slik v Arburetumu, Helena Testen pa v Kava bar Maja v Domžalah razstavo svojih fotografij  »Na sprehodu«  in poslikav na stekleničke.  Skozi vse leto  društvo razstavlja tudi v Trdinovem hramu in Mesing baru.

Sodelovali smo na natečaju Menačnikove domačije »Figura«,  Milica Tomšič za »Šahovsko kraljico» -suhi pastel in Lojze Burja za »Urško« -varjeno železo  sta prejela  dve drugi nagradi. Na natečaju  JSKD Domžale  in Kamnik  za regijsko tematsko razstava  na temo »Kvadrat in krog, kocka in krogla« je sodelovalo devet  članov društva, vendar dela niso bila v izboru, so pa na ogled v Trdinovem hramu.

Štirinajst članov  društva  je sodelovalo  tudi na ex temporih Krašnja, nekateri pa na ostalih ex temporih v Postojni, Na Sori, na gradu Jable.  Slikarsko –kiparski ex tempore  »Podoba Ljubljane » je bila lani uspešna za Ireno Gorenc in njeno sliko »Trnovo« ter  Lojzeta Burjo in njegov kip »Maratonec«. Mednarodnega  ex tempora  Grožnjan  konec septembra se je udeležilo devet članov, uživali  smo v jesenski Istri,  njenih lepotah in  umetniških dosežkih sodelujočih. Tabora ljubiteljskih slikarjev in fotografov se je udeležila ena članica.

Društvo deluje tudi dobrodelno, izvedli smo prodajno razstavo naših likovnih  del v Župnijskem Karitasu v Mengšu. Naše sodelovanje z OŠ Mengeš uspešno nadaljujemo   na  likovnih  delavnicah z učenci OŠ Mengeš, sodelovali smo tudi na likovno-fotografskem taboru Fiesa, ki ga vsako leto organizira OŠ Mengeš. Junija smo izvedli tridnevno  slikarsko fotografsko delavnico na Veliki planini. »Srečanje na vasi«  je lani junija potekalo že devetič,  člani društva radi prihajajo  k »Jurčkovim« na Loko pri Mengšu,  saj sta  Toni in Bernarda Skok zelo dobra gostitelja. Galerijo  na prostem  »Sprehod ob Pšati«  smo člani društva  pripravili  konec  junija, le-ta že vrsto let poživlja  življenje v mengeškem športnem parku. V okviru Mihaelovega sejma  septembra  je bila  galerija izvedena tudi oba dneva sejma in pohvale našemu delu so bile zelo pozitivne. Tudi obiski razstav doma in v tujini so naša izobraževanja,  Bienale Benetke, Dali v Ljubljani, Polje rdečega maka v CD,  Hommage a Picasso na Lendavskem gradu… O našem delu  pa obveščamo na portalu MojaObčina.si in v medijih…

V društvu smo izjemno zadovoljni z doseženimi uspehi, za kar je nedvomno zaslužen naš mentor likovni pedagog, slikar in fotograf Lojze Kalinšek (poleg avtorjev samih seveda), ki nas  izobražuje, vzpodbuja, izziva in dam daje smernice. Za vse smo mu zelo hvaležni.

Oglejte si tudi