Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

HEGEMONIJA, VRAŠTVO IN PAMETNA ENERGIJA

Študijski krožek Etno-Fletno tudi v letu 2024 ne počiva
Člani Študijskega krožka Etno-Fletno pod vodstvom mentorice Branke Urbanija tudi v letu 2024 ne počivamo, temveč pridno snujemo prihodnje projekte. Poleg tega smo, februarja in marca, v Trzinu, pripravili tri izjemno zanimiva predavanja, in sicer o Hegemoniji in rojstvu Slovencev, Vraštvu - tradicionalnem zdravilstvu prednikov ter Pametni energiji v arhitekturi.

Matej Gazvoda nam je predstavil izjemno zanimivo temo Hegemonija in rojstvo Slovencev; skozi sliko in besedo nas je popeljal v (neznano/zamolčano) preteklost Slovencev, ki se navezuje na dobo Venetov, Heroda, antike in zgodnjega srednjega veka.    

Simon Prosen se je s predavanjem podal v svet vraštva, tradicionalnega zdravilstva prednikov; seznanil nas je o starodavnih praksah in načinih zdravljenja, ki so se jih posluževali naši predniki.

Prof. dr. Borut Juvanec pa je svoje predavanje Pametna energija v arhitekturi, namenil predstavitvi izrabe naravnih virov v vsakdanjem življenju, katerih so s pridom in premišljenostjo že uporabljali naši prednamci.  

Predavanja so si bila na prvi pogled povsem različna, saj je vsako od njih raziskovalo in pokrivalo drugačno tematiko. Pa vendar imajo vsa skupno izhodišče – naše prednike, naše dedke in babice, ki so ustvarjali in soustvarjali naše korenine, tradicijo in svet. In ravno zato so tudi vsi naši pogostitveni pogrinjki vezani na slovensko tradicijo in naše korenine, saj tudi tako ohranjamo/opozarjamo na našo bogato kulturno dediščino ki, kot pravi Ivan Kropivnik, počasi izpareva.   

Ponovno vabljeni, da se nam pridružite ali kot aktivni član ali pa kot obiskovalci naših vsebinsko bogatih predavanj.

Sledite nam na naši Facebook strani Študijski krožek Etno - Fletno, kjer dobite vse podrobnejše informacije.

Besedilo in foto: Urška Tavčar



Oglejte si tudi