Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

V času epidemije z odpadki ravnajmo z dodatno odgovornostjo

Delavci Javnega komunalnega podjetja Prodnik tudi v času epidemije zagotavljajo odvoz odpadkov skladno z rednim urnikom odvoza. Zaradi epidemije ostaja doma veliko uporabnikov, zato je ponekod količina odpadkov večja. Uporabnike zato prosimo za odgovorno ravnanje z odpadki, saj je zaradi nepravilnega odlaganja odpadkov ogroženo tako zdravje delavcev, ki izvajajo odvoz odpadkov, kot tudi širše okolice.

Treba se je zavedati, da poleg ukrepov, ki smo jih z namenom preprečevanja širjenja virusa sprejeli znotraj podjetja, k zmanjševanju možnosti okužbe delavcev bistveno pripomorejo tudi uporabniki z odgovornim ravnanjem s svojimi odpadki. Uporabnike zato prosimo, da upoštevate naslednja navodila:

 

  1. Odpadkov ne puščajte ob zabojnikih. 

Uporabnike pozivamo, da odpadkov ne odlagate ob zabojnike, saj delavci teh odpadkov ne bodo prevzeli. Tudi v običajnih okoliščinah puščanje odpadkov ob zabojnikih ni dovoljeno, v trenutnih izrednih razmerah pa to predstavlja še večjo nevarnost tako za okolico kot delavce, ki izvajajo odvoz odpadkov.

Odpadkov prav tako ne puščajte ob zabojnikih na ekoloških otokih. Ob tem poudarjamo, da papirnati robčki ne spadajo v zabojnike za papir.

 

  1. Če se izkaže, da imate odpadkov več, kot jih lahko odložite v zabojnik.
  • Razmislite, če lahko kako zmanjšate količino odpadkov (racionalno ravnanje s hrano, uporaba izdelkov s čim manj embalaže, čim manjša uporaba izdelkov za enkratno uporabo),
  • odpadke poskusite spraviti v čim manjšo možno obliko (predvsem embalažo lahko stisnete oziroma zložite in tako prihranite veliko prostora),
  • presežek odpadkov, ki jih lahko nekaj časa skladiščite, ustrezno shranite v vreče in jih odložite v zabojnik, ko bo izpraznjen.
  •  
  1. Če se težava z večjo količino odpadkov pojavlja dalj časa.
  2. Naročite večje zabojnike za odpadke. To lahko storite preko obrazca na spletni strani www.jkp-prodnik.si ali po elektronski pošti na info@jkp-prodnik.si. Storitev zamenjave zabojnika se ne zaračuna, mesečni strošek storitve pa se prilagodi glede na velikost črnega zabojnika.
  3.  
  4. Osebne odpadke oseb (uporabljene robčke, rokavice, maske, krpe za čiščenje površin…), ki kažejo znake okužbe ali prehlada, hranite 72 ur v zaprti vrečki, potem pa jih odložite v črni zabojnik. Točna navodila so objavljena na spletni strani.
  5. Odpadkov ne mečite v straniščno školjko. Vlažilni in razkužilni robčki, uporabljene papirnate brisačke in robčki ter sanitetni material odlagajte v zaprtih vrečkah v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Če odpadke mečete v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtokov, cevi ali celo okvare kanalizacijskih črpalk.

Vse uporabnike prosimo za dosledno upoštevanje navodil, saj boste s tem preprečili širjenje okužbe. Le zdravi komunalni delavci bodo še naprej lahko izvajali storitve, ki jih vsi potrebujemo za normalno življenje. 

 

Besedilo in foto: Tadeja Jenčič, JKP Prodnik

Oglejte si tudi