Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

JKP Prodnik : Obvestilo glede odvajanja odpadne vode

Javno komunalno podjetje Prodnik obvešča, da bo odvajanje odpadne vode potekalo normalno. Vse uporabnike pa prosijo, da so času razglasitve epidemije koronavirusa še bolj skrbni in v odtoke in stranišča ne mečejo stvari oziroma snovi, ki bi lahko povzročile zamašitev cevi ali okvare črpalk. Posebno obvestilo objavljajo z namenom, da bo interventnih posegov v razmerah epidemije čim manj. Le tako bodo lahko varovali zaposlene in uporabnike pred širjenjem koronavirusa in tako omogočili, da bodo vse nujne storitve potekale nemoteno.

Kaj se lahko zgodi, če v odtoke in stranišče mečemo ali zlivamo odpadke?

Nevarni odpadki, kot so na primer zdravila, barve in podobno, vsebujejo težko razgradljive in strupene snovi, zato v primeru, da jih zlijemo v odtok ali stranišče, otežujejo čiščenje odpadne vode na čistilni napravi. 

Pravilno: Nevarne odpadke zbiramo doma in jih predamo v Centru za ravnanje z odpadki v Dobu ali v premičnih zbiralnicah nevarnih odpadkov v času organizirane zbiralne akcije (ko bo Center ponovno odprt oziroma oziroma ko bo potekala naslednja zbiralna akcija).

 

Kaj se lahko zgodi, če v odtoke in stranišče mečemo trde odpadke?

Trdni odpadki, kot so drobni plastični predmeti, palčke za ušesa, vlažilni robčki in tekstil lahko zamašijo odtočno cev in s tem lahko povzročijo poplavo iz kanalizacije ali pa povzročijo okvaro črpalk, ki skrbijo za to, da odpadna voda teče proti čistilni napravi. 

Pravilno: Sanitetni material, vlažilni robčki, tekstil spadajo v zabojnike za mešane komunalne odpadke.

 

Kaj se lahko zgodi, če v odtoke in stranišče mečemo organske odpadke?

Organski odpadki, kot so ostanki hrane, v kanalizaciji povzročajo neprijetne vonjave in so hkrati vaba in hranilo za glodavce, ki se zato lahko prekomerno razmnožujejo. 

Pravilno: Organske odpadke odložimo na kompostnik ali v rjavi zabojnik.

 

Kaj se lahko zgodi, če v odtoke in stranišče mečemo odpadno jedilno olje ali druge maščobe?

Odpadno jedilno olje in druge maščobe v kanalizaciji se prilepijo na steno kanalizacijske cevi in povzročajo zamašitve.

Pravilno: Odpadno jedilno olje zbiramo posebej in ga odpeljemo v Center za ravnanje z odpadki v Dob ali predamo v premičnih zbiralnicah nevarnih odpadkov v času organizirane zbiralne akcije (ko bo Center ponovno odprt oziroma ko bo potekala naslednja zbiralna akcija).

 

Besedilo: Javno komunalno podjetje Prodnik

Oglejte si tudi